Er børn blevet for utaknemmelige? Krisen kan være en god anledning til at skrue ned for deres julegaver

Forældre skaber forvænte børn, når de i forsøget på at kompensere for deres fortravlede liv køber store julegaver, mener familievejleder

Snart bugner det med gaver under mange af landets juletræer. Men lad ikke gaverne være en kompensation for den tid, man burde have tilbragt med sine børn, siger familievejleder.
Snart bugner det med gaver under mange af landets juletræer. Men lad ikke gaverne være en kompensation for den tid, man burde have tilbragt med sine børn, siger familievejleder. Genrefoto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix.

Ingeborg kan næsten ikke gå ind ad døren, før hendes børnebørn nærmest overfalder hende. 

“Jeg er chokeret over mine børnebørns ublu grådighed efter gaverne og den måde, de kaster sig over én på ved ankomsten og med det samme spørger: Hvor er min gave? Hvor er min gave?”

Scenen er beskrevet i et indlæg, som Ingeborg for knap 10 år siden sendte til Kristeligt Dagblads brevkasse ”Spørg om livet”, hvor brevkasseredaktørerne Annette og Jørgen Due Madsen svarer på læsernes spørgsmål.

Ingeborgs beskrivelser af forvænte børn er langtfra enestående, og lignende scenarier vil efter alt at dømme også udspille sig i en lang række familier i den kommende juletid. Sådan lyder det fra familievejleder Lola Jensen.

“Helt bestemt. Jeg møder mange bedsteforældre, som synes, at børnene er utaknemmelige nu om stunder. De har måske brugt timevis på at finde det rigtige, og så gider børnene ikke engang lege med det,” siger hun.

Ifølge Lola Jensen falder det tilbage på de voksne. For det er dem, der har givet børnene denne tilgang til gaver, som har betydet, at taknemligheden til en vis grad er gået fløjten.

Forældrenes fortravlede liv har nemlig skabt et behov for at kompensere ved i stigende grad at købe mange og store gaver, mener familievejlederen. 

“Når man har travlt i hverdagen, og man måske har prioriteret sig selv lidt for meget, så skal børnene i hvert fald ikke blive skuffet til jul. Den skal bare lykkes! Vi har jo dårlig samvittighed over, at den jul, vi kan præstere, ikke er som den, vi drømmer om og husker fra vores egen barndom. Men dengang brændte de altså også vaniljekransene af,” siger Lola Jensen.

År for år sætter danskerne rekorder for, hvor mange penge vi bruger på julegaver. I år er det til gengæld usikkert, hvorvidt den udvikling fortsætter. Dansk Erhverv forventer i sin årlige julehandelsprognose, at danskerne vil bruge 200 millioner kroner mere i november og december i år end i de samme måneder i 2021. 

En anden undersøgelse, som YouGov har lavet for Danske Bank, viser omvendt, at knap hver fjerde dansker har tænkt sig at bruge færre penge på julen end sidste år. Og størstedelen af dem svarer, at gavebudgettet bliver beskåret. 

Uanset hvad er inflationskrisen en god anledning til at skrue ned for mængden og størrelsen på julegaverne til børnene, mener Lola Jensen. Faren ved det opskruede gavebudget er, at børn glemmer at sætte pris på de små ting i tilværelsen. Derfor skal gaverne i det hele taget helst ned på et rimeligt niveau, inden børnene rammer puberteten, siger hun.  

“Ellers kan forældrene godt regne med, at konfirmationen skal fejres med et boyband i baghaven, og at børnene skal afleveres i en helikopter og hentes i en limousine, medmindre der skal være sure miner. Og til børnefødselsdagene gider de ikke tre timer med stopdans og skattejagt og lagkage, hvis de er vant til at skulle bowle og køre gokart,” siger Lola Jensen.

En anden faldgrube er, at forældrene i dag køber alt til børnene, før de knap har nået at skrive det på ønskelisten. Det er nemlig vigtigt, at børn mærker forventningens glæde, mener Lola Jensen.

"Før tiden var der et vist tilløb, før man fik det, man ønskede sig. I dag får du pludselig din fars aflagte iPhone 11 midt i det hele, fordi han skal have den nye."