Prøv avisen

Er en ældre kvinde med en brækket hofte mindre værd end dyr medicin?

To ud af tre læger, 65 procent, svarede, at prioriteringen i sundhedsvæsenet er enten helt fraværende eller styret af tilfærdigheder i en undersøgelse, Kristeligt Dagblad gennemførte blandt 410 læger sidste år. Arkivfoto. Foto: Lars Helsinghof Bæk/Ritzau Scanpix

Danmark må tage den svære snak om til- og fravalg i sundhedsvæsenet, og redskaberne findes allerede, siger eksperter

En ældre kvinde faldt og brækkede hoften. På hospitalet måtte hun vente i fire dage på sin operation på grund af travlhed, selvom målsætningen var, at patienter skulle opereres inden for to døgn. Hun døde på operationsbordet, og familien klagede til Styrelsen for Patientklager og fik medhold. Var den ældre kvindes forløb et udtryk for bevidst fravalg af patienter med hoftebrud?

Nej, svarer Poul Jaszczak, pensioneret overlæge og medlem af Det Etiske Råd, som netop har offentliggjort udtalelsen ”Retfærdig prioritering i det danske sundhedsvæsen” – en prioritering, der ifølge rådet er så lemfældig, at den skaber både ”betydelig” og ”uretfærdig” forskelsbehandling.

Kvinden med hoftebruddet er i stedet et eksempel på, hvem der lider i det skjulte, når indsatserne i sundhedsvæsenet ikke fordeles på baggrund af solid viden og en åben debat om til- og fravalg, og derfor bør man i Danmark skabe institutioner, der kan sørge for netop det, mener et enigt råd.

”Man skal behandle mennesker, som er syge, med alle til rådighed stående midler. Og har man ikke midler nok til rådighed, skal man træffe valg, hvor det forklares klart og tydeligt, hvorfor man gør, som man gør,” siger Poul Jaszczak.

”De fleste danskere ønsker, at vi bevarer et offentligt sundhedsvæsen og helst også udbygger det. Og så burde nogen pr. refleks svare: ’Det kan I ikke få’ – men hvem gør det,” siger han med henvisning til, at debatten om prioritering mellem syge mennesker næsten helt mangler fagligt fundament og offentlig gennemslagskraft.

Blandt læger har mangel på prioritering længe været en frustration. To ud af tre læger, 65 procent, svarede, at prioriteringen i sundhedsvæsenet er enten helt fraværende eller styret af tilfærdigheder i en undersøgelse, Kristeligt Dagblad gennemførte blandt 410 læger sidste år.