Er grænserne tilbage? Nej, de har aldrig været væk

Ungarn begyndte i 2015 byggeriet af grænsehegn til nabolandene for at forhindre flygtninge og migranter i at rejse ind i landet. Her ses flygtninge forsøge at krydse under pigtråden mellem Serbien og Ungarn ved byen Roszke i august 2015. Foto: Darko Bandic/AP/Ritzau Foto

Der er bestemt en idé om, at grænsemure bliver bygget af rige lande, der frygter en ’invasion’ fra en fattigere nabo
Élisabeth Vallet

Europa ruller pigtråden ud. Trump vil bygge en mur imod Mexico. Paskontrollen er tilbage i Kruså. Den grænseløse verden blev aldrig en realitet

Man kan fotografere den, male graffiti på den og sågar købe dens brudstykker som souvenir. I 27 år har Berlinmurens primære funktion været at trække turister til den tyske hovedstad snarere end som en ”antifascistisk beskyttelsesmur” at holde østtyskere fra Vesten. Et betonstøbt minde om en verden, der var engang, om splittelsen efter krigen og forsoningen i de – i hvert fald i den offentlige erindring – dagdrømmeriske 1990’ere.

For danske børn, der blev født efter 1990, eksisterede DDR kun på klasselokalernes udtjente europakort, hvor republikkens tilstedeværelse sammen med Jugoslavien og Sovjetunionen var en lektie i, at grænser kan flyttes, fjernes og tegnes på ny.

I den offentlige bevidsthed syntes europæiske grænser derimod på retur. Schengen-alderen var begyndt, og i ferierne kunne børnene tage på campingferier helt til Italien uden at vise passet til nogen grænsevagt.

Nu er grænserne tilbage for fuld skrue. I hvert fald i den politiske debat. I realiteten har de aldrig været væk.

Den 9. november sidste år konstaterede den amerikanske journalist Anne Applebaum på det sociale medie Twitter, at det var 27-årsdagen for

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.