Er kærligheden i krise i det moderne samfund?

Sommerens mediehistorier har budt på debat om singleliv, dating og parforholdets kvaler. Singlemødre blev i et indlæg i Berlingske kaldt ”et forfærdeligt, moderne fænomen”. Og radiovært René Fredensborg har fundet en kæreste i Filippinerne, fordi han synes, danske kvinder er ”umulige”. Flere danskere lever som single. Tre eksperter giver en status på kærligheden i dagens Danmark

Per Schultz Jørgensen, Birthe Linddal og Martin Østergaard
Per Schultz Jørgensen, Birthe Linddal og Martin Østergaard Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup/ritzau/Privatfoto/Privatfoto

 Per Schultz Jørgensen. Dr. phil. og tidligere professor i socialpsykologi ved Danmarks Pædagogiske Universitet

Er kærligheden i krise i dag?

"Sådan opfatter jeg det ikke, men vi er i gang med en modernisering af kærlighedsbegrebet. Vi oplever i dag at have mulighed for hele tiden at bekræfte, at vi har ret til at søge den optimale kærlighed. Og det, tror jeg, fører med sig, at vi er mere tilbøjelige til at forlade et forhold, som ikke giver os de optimale muligheder."

Hvorfor har så mange mennesker svært ved at få parforholdet til at fungere?

Artiklen fortsætter under annoncen

"Vi er så fokuseret på at optimere den individuelle form for lykke. Den er svær at finde en standardform på. Så derfor fornyer vi hele tiden os selv og vores egne valg. Det bliver en stadig jagt efter at finde den rigtige."

"Selvom singlelivet for mange er et bevidst valg, tror jeg, at mange bliver fanget i de store krav til parforholdet, som er en konsekvens af et mere individualiseret samfund."

Er vi for individualistisk indstillede i vores tilgang til parforholdet?

"Ja. Men enhver kulturel tidsperiode har sine fordele og ulemper. Vores tidsperiode har den fordel, at vi hele tiden kan fokusere på vores egne valg og optimere dem. Tidligere tider havde den fordel, at man levede i det lange parforhold – indtil døden os skiller. Der var tryghed, men også omkostninger: Mange var undertrykte og gik på akkord med egne drømme."

"I dag har vi bevæget os fra et komplementært forhold i retning af et symmetrisk. Tidligere var der forskel på mand og kvinde, på vores rettigheder og pligter. Og i dagens mere symmetriske forhold kan det være svært at finde en helhed, for den skal vi forhandle os frem til. Og det giver kolossale udfordringer for det enkelt menneske."

"Det er ikke et problem, at flere lever som singler. Men hvis omkostningen er, at flere lever et ensomt liv, er det en udfordring."
 

 Birthe Linddal. Sociolog og fremtidsforsker. 

Er kærligheden i krise i dag?

"Når vi har så mange skilsmisser i dag, er det på grund af de enormt høje krav, mange stiller til kærligheden. Men det er ikke udtryk for, at de fleste havde mere styr på kærligheden for 50 år siden. Blot at forudsætningerne var anderledes, og at vi i dag kan tillade os at vælge parforholdet fra, hvis kærligheden mangler."

Hvorfor har så mange mennesker svært ved at få parforholdet til at fungere?

"Jeg tror, at parforholdet har det skidt, fordi fællesskabet har det skidt. Der er i det moderne samfund en stor fokus på individet og en høj grad af valgfrihed. Men denne frihed har medført et tab af tidligere tiders tryghed ved fælleskabet. Desuden bryster det moderne samfund sig af en stor mangfoldighed, men omvendt er der nogle meget begrænsende idealforestillinger om, hvordan vi skal se ud og opføre os. Det stiller nogle meget høje krav til, hvad parforholdet og partneren skal levere og giver kærligheden svære betingelser."

"Jeg mener ikke, at tilværelsen som single er et bevidst valg for de fleste. Undersøgelser viser, at folk stadig drømmer om parforhold og familie.”

Er vi for individualistisk indstillede i vores tilgang til parforholdet?

"Vi lever i en tid, som i den grad hylder friheden og individet. Derfor tager mennesker også det perspektiv med sig i mødet med parforholdet. Men det interessante er, at rigtig mange mennesker ikke trives i den frihed og savner en tryghed."

"Jeg oplever fra personlige observationer, at parforhold med en relativ traditionel kønsfordeling ofte fungerer mest uproblematisk. Der er rigtigt meget godt at sige om ligestilling, men det tager lang tid at ændre på en kultur. Vores virkelighed har flyttet sig på ligestillingsområdet, men folks idealer er i høj grad stadig forankret i århundreders traditioner. Og drømmen fra lægeromanen lever stadigvæk hos mange kvinder, som helst vil gifte sig med en mand, der ligger højere på den sociale rangstige."
 

Martin Østergaard. Parterapeut og forfatter. 

Er kærligheden i krise i dag?

"Ikke mere, end den plejer at være. Kærlighed har altid været kompliceret. Men vi er nok blevet mere egoistisk anlagte med nogle meget specifikke behov."

Hvorfor har så mange mennesker svært ved at få parforholdet til at fungere?

"I den første fase, hvor vi er forelskede, sætter vi enormt meget tid af til forholdet. Og så har man en forventning om, at det kører af sig selv. Men det gør det altså ikke. Kærlighed er som et besværligt husdyr, man har anskaffet sig, som hele tiden skal luftes. Når vi har så mange andre ting, vi gerne vil, som arbejde, personlig udvikling, børn og andet, så kan nogle godt blive frustrerede over, det ikke bare passer sig selv. Men det kræver en del vedligeholdelse."

"Tit og ofte er livet som single et valg i mangel af bedre. Kvinder, der vælger at få børn uden mænd, har ofte forsøgt i mange omgange at få et forhold til at fungere. Og når de får fornemmelsen af, at tiden løber ud, så føler de sig nødsaget til at kaste sig ud i moderskabet."

Er vi for individualistisk indstillede i vores tilgang til parforholdet?

"Jeg tror ikke, vi er blevet for individualistiske, men vi gider ikke at finde os i så meget længere. Og det er positivt. Som parterapeut oplever jeg, at folk gerne vil hinanden. Men som mennesker er vi er jo bare vidt forskellige, og det gør det ganske vanskeligt. Modsætninger har det med at mødes, og så er helvede løs."

"Jeg har svært ved at bevare pessimismen omkring, at flere lever som singler. For det betyder også, at rigtig mange engagerer sig i andre fællesskaber. Tosomhed er ikke nødvendigvis den hellige gral."