Er vi på kanten af Tredje Verdenskrig? Tre eksperter kommer med deres bud

Donald Trump har advaret om, at Tredje Verdenskrig er på vej. Men til forskel fra de to forrige verdenskrige vil den tredje blive atomar og derfor usandsynlig, mener eksperter

Donald Trump har advaret Joe Biden om, at tredje verdenskrig er på vej.
Donald Trump har advaret Joe Biden om, at tredje verdenskrig er på vej. . Foto: Said Khatib/AFP/Ritzau Scanpix.

"Vi er på kanten af Tredje Verdenskrig".  

Sådan lyder det fra den tidligere amerikanske præsident Donald Trump, der har advaret om, at den nuværende præsident, Joe Biden, har efterladt verden i så kritisk tilstand, at det kan føre til en ny verdenskrig. 

For lige nu er der både krig mellem Rusland og Ukraine, en tilspidset situation i Taiwan og krig mellem Israel og Hamas i Gaza. Men det er særligt situationen i Mellemøsten, som Donald Trump mener kan udvikle sig til at blive en altomfattende krig. Hans udtalelse kom, efter et droneangreb i Jordan slog tre amerikanske soldater ihjel. Herefter angreb USA iransk støttede militser i Irak og Syrien. 

Men er der hold i Trumps advarsel om en tredje verdenskrig? Det har Kristeligt Dagblad spurgt tre eksperter om. 

"Der skal meget til"

Peter Viggo Jakobsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet: 

"På en skala mellem ét og 10 er vi på minus to. I min optik er en verdenskrig en krig, der involverer direkte krigshandlinger mellem USA, Kina og Rusland. Der skal være krig mellem de tre store atommagter. 

Og det, tror jeg ikke, er sandsynligt. For alle tre lande har så mange atomvåben, at de godt ved, at hvis de begynder at bruge dem, så vil det lave rigtig, rigtig grimme ødelæggelser. Vi snakker om flere hundrede millioner døde. De bomber, man har i dag, er tusind gange stærkere, end dem USA brugte i Nagasaki og Hiroshima i 1945."

Kan andre lande finde på at bruge atomvåben?

"Man bruger kun atomvåben i selvforsvar. Der er ingen lande, der nogensinde har brugt dem offensivt. Selv ikke Rusland, der har mistet op mod 300.000 mand i krigen i Ukraine, har brugt atomvåben, selvom de har dem. Så der skal meget til."

Trump advarer om, at Iran kan finde på at bruge atomvåben. Kan landet det?

"Jeg har ikke set analyser, der viser, at Iran har atomvåben. Men Trump har ret i, at Iran står på tærsklen til at kunne have atomvåben. Hvis Iran fyrer en atombombe af, så vil det være imod Israel eller en amerikansk base. Men igen — det udløser ikke Tredje Verdenskrig."

"Vi lever i en farlig verden"

Nils Arne Sørensen, krigshistoriker på Syddansk Universitet: 

"Vi ser i dag nogle af de samme ubalancer i verdensordenen, som udløste Første Verdenskrig i 1914. Der er nogle stormagter, der er på vej op, og nogle, der er på vej ned. 

Verden er ustabil for tiden. Der er Ukraine og Rusland. Israel og Palæstina. Og lige om hjørnet er Iran, der prøver at blive en regional stormagt. I den forstand er det en farlig verden, vi lever i.

På mange måder var det en tilfældighed, at Første Verdenskrig begyndte. Det eksploderede fra at være en relativt lille krig på Balkan, på samme måde som der en masse 'mindre' konflikter i dag. 

Det var en lille gnist, der antændte Første Verdenskrig og fik den til at omfatte hele verden. Og på samme måde kan man frygte, at der ikke skal meget til i dag. Hvis Ukraine eksempelvis bliver medlem af Nato, så er et angreb på Ukraine et angreb på os alle sammen.

Men jeg synes ikke om at være dommedagsmaler. Det vil jeg være ret forsigtig med. Og jeg synes blandt andet, at USA som den største stormagt opfører sig fornuftigt sammenlignet med stormagterne op til Første Verdenskrig. 

Og så er der jo også det ved de to forrige verdenskrige, at der var lande, der mente, at de kunne vinde dem. Men en tredje verdenskrig, der bliver atomar, er der ingen, der kan vinde."

I Taiwan kan det virkelig gå galt

Sten Rynning, professor ved Center for War Studies på SDU:

"Jeg vil ikke mene, at en tredje verdenskrig er sandsynlig. En verdenskrig skal involvere USA, Rusland og Kina, og når man kigger på de nuværende krige og konflikter, så har Rusland og USA været tilbageholdende med at komme i en situation, hvor de ikke har styr på eskalationen.

Hvis jeg skulle pege på noget, der virkelig kunne gå galt, så skal det være den tilspidsede situation i Taiwan. Indtil videre er det ikke gået galt, og det er igen et tegn på, at USA og Kina forsøger at håndtere en konflikt ved at have kontrol med eskalationen.

Jeg kan ikke se, hvordan situationen i Mellemøsten kan udvikle sig til en verdenskrig, selvom det er det, Trump særligt refererer til. Det optænder en masse vrede og mediebevågenhed, men en regional magt som Iran vil næppe kunne trække de rigtig store magter som USA, Kina og Rusland ind i en altomfattende krig."