Erdogan-frygt koster mindst to friskoler livet i Danmark

Friskoler oplever, hvordan elever med tyrkisk baggrund i stor stil bliver hevet ud af klasserne.

To tyrkiske friskoler i Danmark hat måttet lukke efter kupforsøget i Tyrkiet, mens andre er i store økonomiske problemer. I alt 600 elever er blevet taget ud af skolerne, da forældrene frygter problemer i forbindelse med fremtidige besøg i Tyrkiet. Foto: www.nordicphotos.com

To tyrkiske friskoler i Danmark er allerede lukket. Og tre er i så alvorlige økonomiske problemer, at de har bedt Undervisningsministeriet om en hjælpende hånd.

Det er ifølge Politiken konsekvensen af den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans opgør med tilhængerne af hans politiske modstander Fethullah Gülen.

Børn med tyrkisk baggrund trækkes nemlig i stor stil ud af de skoler, som ifølge lister på sociale medier angiveligt støtter Gülen-bevægelsen.

Indtil videre har 600 elever søgt andre steder hen, fordi deres forældre frygter at få problemer i forbindelse med fremtidige rejser til Tyrkiet.

Det har blandt andet betydet, at Ballerup Privatskole og Østjyllands Privatskole er lukket.

Flere andre af de 16 tyrkiske friskoler og privatskoler på den opgørelse, som Politiken har foretaget, har måttet afskedige personale som følge af de manglende indtægter.

Tre skoler har fået en afdragsordning med Undervisningsministeriet på grund af den ekstraordinære situation.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er bekymret over udviklingen.

- Vi har i Danmark en grundlovsfæstet ret til at oprette skoler. Og som forældre har vi ret til at sætte vores børn i den skole, vi mener er bedst for dem, siger hun til Politiken.