Prøv avisen

Erhvervsliv savner løsninger i teleudspil

Regeringen vil lave en national handlingsplan for, at de kommende 5G-net, der forventes at blive op til 100 gange hurtigere end de nuværende 4G-net, udrulles hurtigst muligt herhjemme. Forhåbentlig allerede i 2020. Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

Regeringen vil have en handlingsplan for udrulningen af det nye mobile internet, 5G. Det fremgår af teleudspil, som dog får kritik for at mangle løsninger.

Et nyt teleforlig er en sjældenhed på Christiansborg. Sidste gang, politikerne blev enige om et forlig, var i 1999, hvor de flestes mobilvaner bestod i at foretage opkald og sende sms-beskeder fra deres Nokia-telefoner.

Siden er telefonerne blevet koblet op til internettet, og ønsket om at have Google, Facebook og mail-indbakken lige ved hånden stiller stadigt større krav til den digitale infrastruktur.

Det skal et nyt teleforlig afspejle, og klima,- forsynings- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) vil derfor med det nye forlig sikre bedre dækning af mobiltelefoni og højere hastighed på bredbånd i hele landet.

- Danmark skal rustes til den enorme digitale udvikling. Vi skal være i front med nye teknologier som for eksempel 5G. Det har stor betydning for vækst, udvikling og bosætning, at der er ordentlig telestruktur, siger ministeren.

Regeringen foreslår blandt andet at målrette bredbåndspuljen yderligere, så støttemidlerne primært kommer tyndt befolkede områder til gavn.

Derudover vil regeringen stille krav til hastigheden i forbindelse med de kommende frekvensauktioner for 700, 900 og 2300 MHz i områder, hvor der mangler dækning.

Det indebærer, at der for knap 20.000 husstande skal sikres adgang til mobil bredbåndsdækning med hastigheder på mindst 30 Mbit/s download, mens 5000 husstande skal have dækning med mindst 50 Mbit/s download.

Hos teleselskabernes brancheforening Teleindustrien kritiserer man forslaget for at stille større krav, end mange danskere reelt har behov for.

For eksempel kræver det kun 5 Mbit/s at kunne se Netflix i HD-kvalitet.

Teleindustrien vurderer, at hastighedskravet vil lægge en dæmper på teleselskabernes investeringsiver, siger direktør Jakob Willer.

Det gælder for eksempel udrulningen af 5G, fremtidens mobile internet, som i teorien skulle være 100 gange hurtigere end den nuværende 4G-teknologi.

I løbet af de næste tre til fem år ventes det, at 5G introduceres i Danmark, og regeringen vil derfor udarbejde en national handlingsplan for udrulning af 5G i Danmark.

Jakob Willer savner i den forbindelse nogle mere konkrete forslag fra regeringen.

- Det er et af de områder, hvor vi finder, at udspillet for alvor mangler noget indhold. Der er ikke nogle konkrete visioner eller initiativer, der kan bidrage til at stimulere efterspørgslen eller øge anvendelsen af teknologien, siger Jakob Willer.

Direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen Mette Lundberg mener også, at regeringens teleudspil tager fat om mange af "de rigtige knaster på området" og nævner blandt andet 5G.

Hun konstaterer dog, at der er flere planer end konkrete løsninger i udspillet.

- Det er et udspil, vi har ventet meget længe på. Set i det lys kunne man godt have ønsket sig, at initiativerne var længere fremme og i mindre grad bestod af, at arbejdsgrupper først nu skal nedsættes og handlingsplaner til at blive udviklet, siger Mette Lundberg.

Teleministeren vil nu mødes med de politiske partier for at drøfte udspillet og forventer, at en aftale er på plads senere på foråret.

/ritzau/