For Esther Safir blev julen en god afslutning på 2020

Juleaften slog Esther Safir dørene op til sin lejlighed på Østerbro for seks ensomme unge. Det gav hende en oplevelse, som hun vil tage med sig ind i det nye år

For første gang inviterede 24-årige Esther Safir en gruppe fremmede med til juleaften. Det var en så positiv oplevelse, at hun nu overvejer at gøre det igen. – Privatfoto.
For første gang inviterede 24-årige Esther Safir en gruppe fremmede med til juleaften. Det var en så positiv oplevelse, at hun nu overvejer at gøre det igen. – Privatfoto.

“Same procedure as last year?”. Sådan spørger butleren James sin overklassefrue miss Sophie i den klassiske nytårssketch “90-års-fødselsdagen”, hvortil fruen altid svarer “same procedure as every year”. Men hvor alt er ved det gamle i tv-sketchen, blev jul og nytår ganske anderledes end normalt i mange hjem. De corona-skabte krav om afstand, mundbind og små forsamlinger har rystet de kære juletraditioner.

Også Esther Safir holdt en anderledes jul. Men årsagen var ikke corona. Hun mener, at julen er blevet en højtid, hvor det ifølge den 24-årige psykologistuderende handler for lidt om at invitere ind og skabe glæde.

Som beskrevet i Kristeligt Dagblad kort før jul tog Esther Safir derfor sagen i egen hånd og inviterede fem ensomme unge ind til juleaften i sin lejlighed på Østerbro. Gæsterne kendte ikke hinanden, men troppede bare op med et ønske om at tilbringe juleaften sammen med andre.

Alle gæster skulle på forhånd være testet negative for corona, ellers kunne man ikke deltage. Klokken 17 ringede det på døren til Esther Safirs lejlighed, hvor fem håbefulde mennesker stod klar. Efter at have introduceret hinanden kort havde værten forberedt en lille leg for at bløde stemningen lidt op.

“Til at starte med var der blot en stemning af nye mennesker, der møder hinanden. Så jeg fandt lidt godter og startede en leg, hvor vi kunne lære hinanden lidt bedre at kende,” fortæller Esther Safir.

En af gæsterne var 20-årige Jonas Rasmussen, der havde medbragt snacks og en gave. Alle skulle medbringe én gave, så der var en til hver.

“Vi snakkede, sang sange siddende og spillede spil. Vi dansede ikke om juletræet, da det ville udgøre en smitterisiko. Det var virkelig en hyggelig aften,” siger Jonas Rasmussen, der nu også gerne vil åbne sit hjem juleaften næste år.

En anden gæst havde på forhånd forberedt en julemenu til hele selskabet, så duften af flæskesteg, frikadeller, vegetartærte, flødekartofler, brun sovs og kartofler fyldte også den lille stue.

Hverken gæsterne eller Esther Safir var nervøse for coronaen. Blot gæsterne var testet på forhånd, skulle det hele nok gå, selvom lejligheden var lille.

“Jeg synes, aftenen gik over alle forventninger. Der var så god stemning og plads til alle og alles behov. Folk var søde og gode til at hjælpe med maden og bare til at gøre aftenen skøn,” fortæller Esther Safir, som overvejer at gentage arrangementet i det år, vi netop har taget hul på.

Hun håber, at hendes initiativ kan få andre til at tænke over, hvad julen også kan handle om.

“Jeg blev kun bekræftet i, at folk, der tror, at det bliver ’akavet’ og ’underligt’, er helt galt på den. Man skal ikke være så bange for at møde nye mennesker. Derudover er der mange, der forestiller sig, at unge, der sidder alene juleaften, enten er enormt ressourcesvage, udfordrede eller ’specielle’, men det er langt fra tilfældet. Det kan sagtens være helt almindelige unge, der blot har nogle livssituationer og vilkår, der er anderledes end andres,” forklarer Esther Safir.