Prøv avisen

Esthers ar er mest på kroppen - mors og fars er inden i

Det er to år siden, Esther Heidelbach fik transplanteret en ny lever. Nu er hun fire år, og familien er ved at lære at leve livet igen med kronisk sygdom. – Begge fotos: René Schütz/ritzau.

Esther på fire år er rask, efter hun blev transplanteret med en ny lever for to år siden. Men et langt og usikkert sygdomsforløb har givet mentale metastaser i familien, der stadig kæmper for at komme sig

Esthers mor svarer altid det samme, når nogen spørger, hvordan Esther og resten af familien har det:

”Vi har det efter omstændighederne godt.”

Det er et upåagtet svar, nærmest en frase, og dog er det den mest præcise opsummering af deres situation. Esther fik konstateret kræft i leveren, da hun var knap to år, og hun fik transplanteret en ny, da hun var to et halvt.

Kristeligt Dagblad har tidligere skrevet om tiden på venteliste og Esthers transplantation. Nu har hun haft sin lever i to år. Hun er rask, efter omstændighederne i hvert fald.

For livet er ikke gledet tilbage til den gamle normal. Det har endnu ikke fundet en ny. Kristeligt Dagblad har besøgt familien igen for at skrive om senfølger efter organtransplantation og alvorlig sygdom hos et lille barn. Det er et portræt af et øjeblik i en lang proces, hvor familien skal lære at leve med den krise, der ramte, og at ingenting nogensinde bliver det samme igen.

Karen Heidelbach følger sin datter i børnehave klokken 8.30 hver morgen. Far-Lasse og storebror-Johan er allerede taget på arbejde og i skole. Mandag den 14. august vil Esther afsted på sin løbecykel fra parcelhuset i det sydlige Aalborg. Hun slingrer ned ad villavejen, og hendes mor råber:

”NEJ, Esther, du skal op på fortovet, NU”.

I børnehaven lægger de madpakken på køl og har også en drikkedunk med 330 milliliter saftevand med. Esther viser Tumleren frem, favoritlegestedet, men hun må sige flere gange til journalisten, hvad det egentlig er, rummet hedder.

”Vi har bogstaveligt talt stået med hatten i hånden ved Sankt Peters port,” siger Karen Heidelbach om tiden på venteliste til en lever til Esther. Hun og Esthers far, Lasse Heidelbach, kæmper stadig for at komme sig over forløbet. Foto: René Schütz/ritzau.