Et år som hjemløs

Mød Partypiraten, Totalt Tåbelige Tony og de andre originaler og skæbner fra livet på gaden i Hus Forbis nye vægkalender

På øverste billede fra kalenderen ses Partypiraten, der er holder frokost i det grønne, hvor Projekt Udenfors fødselsdag og prins Joakims bryllup blev fejret. Nederst holdes der gøglerbryllup på Ullerup Marked, hvor Ole Flemming Sylvest Jensen og ”Lillepigen” blev viet. –
På øverste billede fra kalenderen ses Partypiraten, der er holder frokost i det grønne, hvor Projekt Udenfors fødselsdag og prins Joakims bryllup blev fejret. Nederst holdes der gøglerbryllup på Ullerup Marked, hvor Ole Flemming Sylvest Jensen og ”Lillepigen” blev viet. –. Foto: Holger Henriksen.

Det man lægger mærke til, når først man er accepteret i fællesskabet, er, hvor godt man passer på hinanden. Den hjælpsomhed og kærlighed, der er blandt os, savner jeg i dagens Danmark.

Ordene er Marianne Nørbys. Hun er 44 år og bor i dag i en lille lejlighed på Nørrebro i København. Men hun har ikke altid haft tag over hovedet. I begyndelsen af 1990erne gik hun på landevejen i to år, og i begyndelsen af 2000 levede hun som hjemløs i hovedstaden. Marianne Nørby hører dermed til den gruppe af mennesker, der normalt går under betegnelsen skæve eksistenser, og som nu for andet år i træk portrætteres i hjemløseavisens Hus Forbis nye vægkalender. En kalender, der i tekst og billeder skildrer livet på gaden på godt og på ondt.

Og at gadelivet både er godt og ondt, står klart efter en bladring gennem kalenderens måneder, der byder på både hårde billeder af mennesker på kanten, og rummer billeder af og tekster om mennesker, der på trods af deres egen situation formår at mønstre omsorg over for andre. Mennesker, der med Marianne Nørbys ord udviser hjælpsomhed og kærlighed.

I dette års kalender møder man også den 53-årige landevejsridder Partypiraten, der efter at have sat sin barnevogn ved Korsør Havn måtte se sig selv erklæret død og druknet på tekst-tv, selvom han blot var til rockkoncert i Thy. Vi møder Frederik Karl Elias Alexander Poulsen, der er opvokset i Grønland, men i dag bor på gaden i Danmark og helst sover ude i det fri. Og så møder vi 54-årige Tony Christensen, der fik sit øgenavn, Totalt Tåbelige Tony, da han på en fisketur fik en krog i foden.

De i alt 12 billeder af gadens folk er taget af fotograf Holger Henriksen, der har bevæget sig blandt de hjemløse siden 2005 og har oparbejdet et imponerende billedarkiv over det liv, der leves på gaden. Hvert et billede, Holger Henriksen har taget, er blevet printet og overrakt til den portrætterede i en lamineret version, så det har kunnet klare sig i al slags vejr i en inderlomme, barnevogn eller rygsæk. Men nu kan et lille udvalg af fotografierne altså også betragtes i den ny vægkalender, der kan købes for 50 kroner hos Hus Forbi-sælgere landet over. 30 kroner går til sælgeren selv.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk