Et danmarkskort, der fortæller nye historier

Første del af folkegaven Trap Danmark er færdig: et unikt, tredimensionelt danmarkskort, som sætter landskabet ind i en historisk sammenhæng og fortæller helt nye historier om der, hvor vi bor

Det nye atlas fra Trap Danmark er langt mere detaljeret end tidligere atlas. Her ses eksempelvis Vendsyssel med Frederikshavn, hvor blandt andet den gamle stenalderkyst, et bagvedliggende morænelandskab og den tørlagte klitstrandsø Gårdbo Sø træder tydeligt frem og giver området kortet historisk dybde. Data til det nye atlas kommer fra Geodatastyrelsen.
Det nye atlas fra Trap Danmark er langt mere detaljeret end tidligere atlas. Her ses eksempelvis Vendsyssel med Frederikshavn, hvor blandt andet den gamle stenalderkyst, et bagvedliggende morænelandskab og den tørlagte klitstrandsø Gårdbo Sø træder tydeligt frem og giver området kortet historisk dybde. Data til det nye atlas kommer fra Geodatastyrelsen. . Foto: Trap Danmark.

I dag præsenteres et nyt danmarkskort. Både fordi noget har forandret sig siden det seneste atlas, og fordi det er blevet muligt at vise landet frem på en ny måde. Lammefjord er ikke længere blot en blå klat, men resultatet af istiden, som skabte en flad jord omkranset af kuperet landskab.

Pludselig kan man se, hvorfor Gudenåen løber, som den gør - bugtende gennem terrænet. Fritliggende gårde og huse er blevet synlige, og man kan finde sin hjemegn og opleve, hvordan Danmark vitterligt ”bugter sig i bakke, dal” og er indrettet derefter.

Det er Trap Danmark, som står bag det store og unikke projekt. Faktisk er det verdens mest omfattende beskrivelse af en nation, forklarer den administrerende direktør og chefredaktør Niels Elers Koch det.

Udover det nye atlas er der nemlig 33 rigt illustrerede bind på vej, som beskriver hver en lille dansk by ned til mindste, væsentlige detalje. Hver en lokalitet, hvert et landskab, hver en strømning, som har været med til at forme folk og samfund i Danmark, bliver tilgængeligt fra efteråret 2016 og cirka hver femte uge frem til 2020, hvor det samlede værk skal stå færdigt - som en gave til folket fra fem store fonde.

Først kommer altså et atlas, som ikke kun viser vej, men fortæller et væld af historier. Og interessen er der, forsikrer Niels Elers Koch:

”Der er allerede solgt knap 4000 eksemplarer i forudbestillinger, så vi har helt uventet måttet sætte et genoptryk i gang. Jeg tror, det skyldes en lang og stolt tradition for at læse kort i Danmark, men selvfølgelig også de nye muligheder for at genopdage sin hjemegn, som dette atlas giver. Man kan måske endelig finde forklaringen på, hvorfor huset ligger i læ eller se sammenhænge i landskabet, man ikke tidligere har tænkt over. Svinger man sig lidt op, kan man måske ovenikøbet nyfinde en kærlighed til de steder, man kommer fra eller ofte besøger.”

Det er blandt andet en halvering af stednavnene (nu er der blot 11.000), som har givet plads til de nye tredimensionelle beskrivelser af landskabselementerne. For landet er i høj grad skabt af naturen og mennesket, siger Niels Elers Koch.

Betydeligt flere navne er dog med i den digitale udgave af atlasset, som er på vej.

Dette kort viser Odsherred, hvor man ser den inddæmmede Lammefjord og morænelandskabet Odsherredsbuerne.
Dette kort viser Odsherred, hvor man ser den inddæmmede Lammefjord og morænelandskabet Odsherredsbuerne. Foto: Trap Danmark

I det hele taget har de digitale muligheder åbnet for en helt anden detaljerigdom i forhold til de tidligere udgaver af Trap Danmark. I 2017 kommer der blandt andet en app til telefonen, så man kan få information om det sted, man befinder sig, mens man er der. Inden det kommer dertil, er der dog meget arbejde at gøre. Faktisk er det kommet lidt bag på Niels Elers Koch, hvor stort et projekt han står i spidsen for.

”Vi er ved at bygge en katedral, sådan føles det. Og vi får stadig en masse stenstøv i øjnene ved at hugge stenene til fundamentet. Men vi skal nok få den bygget,” siger han med henvisning til, at flere af hans medarbejdere har sagt op på de otte måneder, projektet har været i gang.

Andre er blevet fyret, fordi de ikke kunne følge med.

”Vi er fast besluttet på at sætte nye standarder med dette kort og med værket som helhed, for det har vi lovet, og det forventer folk. Derfor er vi meget stolte over at kunne præsentere første del af den nye fortælling om vores land,” siger han.