Et festligt bryllup, en fast partner og følelsen af at høre til en gruppe: Her er, hvad ungdommen drømmer om

Kristeligt Dagblad har spurgt fem unge, hvilke forventninger de har til deres fremtidige familieliv

Et festligt bryllup, en fast partner og følelsen af at høre til en gruppe: Her er, hvad ungdommen drømmer om
Foto: Privatfotos.

"Jeg vil helt sikkert gerne have en fast partner, som jeg kan udvikle mig sammen med"

Anne Folmer Kristensen, 24 år, læser en kandidat i statskundskab og er i øjeblikket på et udvekslingsophold i den sydkoreanske by Sejong. Hun er single.

Foto: Privatfoto

Jeg har faktisk været single hele mit liv, jeg har været på dates, men altså aldrig haft en kæreste. Min plan er, at jeg gerne vil stifte familie, men hvis jeg for eksempel får tilbudt et fedt job i udlandet, så kunne det godt være vigtigere for mig end at få børn. Hvis jeg møder en mand, der gerne vil stifte familie sammen i udlandet, så ville det være en oplagt mulighed.

Jeg vil helt sikkert gerne have en fast partner, som jeg kan udvikle mig sammen med. Derudover har jeg et stort ønske om at blive gift i kirken, ikke fordi jeg er religiøs, men fordi kirkerummet er så smukt. Og så er kristendommen også en vigtig del af vores kultur. Brylluppet skal være festligt, smukt og hylde kærligheden, og det ville være for kedeligt at blive gift på rådhuset.

Det handler om at tilhøre en gruppe

Jesper Krogh Björklund, 28 år, bor i Svendborg, studerer til maskinmester og har en kæreste.

Foto: Privatfoto

Der er to overordnede temaer, jeg har med i mine overvejelser, når det kommer til at få børn. Det første handler om, hvorvidt det er klimamæssigt forsvarligt, og det andet drejer sig om, hvilke begrænsninger, forældreskabet har for de ting, jeg ellers ønsker at opnå i livet. Men ét er jo, om jeg ønsker børn her og nu, noget andet er, om jeg vil fortryde det senere.

Min partner er 30 år, og tænker jeg for eksempel fem år frem i tiden, ved vi jo ikke, hvor let det bliver. Jeg ved endnu ikke, hvad en familie er for mig, måske dét at tilhøre en gruppe. I hvert fald ønsker jeg mig en fast partner og sikkert også nogle børn. Min partner og jeg har talt om, at det kunne give mening at bo sammen med andre familier i et bofællesskab, hvor man både kan være sig selv, men også dele hverdagen med flere børn og voksne.

Jeg vil giftes på den måde, der føles rigtigt

Karina Jensen, 23 år, designteknolog, bor i Aarhus og er single.

Foto: Frida Holm Nim

Jeg vil rigtig gerne have nogle børn engang, og jeg drømmer også om at blive gift. Jeg har ikke sådan en prinsessedrøm om et klassisk bryllup, jeg vil gerne bare giftes på den måde, der føles rigtigt på det tidspunkt. Mine forældre blev gift en hverdag på rådhuset, men jeg vil gerne have noget mere festligt. Måske udenfor til en ceremoni med en masse dejlige mennesker.

Jeg er selv opvokset i en kernefamilie, og det kunne jeg godt tænke mig at tage med videre. Det kan jo sagtens være, at jeg ikke kan få børn, eller at jeg ikke møder den rigtige, men generelt er jeg meget optimistisk, og det skal nok gå godt uanset hvad.

Børn har altid været et ønske

Christian Elgaard Skjold, 25 år, bor på Vesterbro i København, læser en kandidatuddannelse i Læring og forandringsprocesser og er single. 

Foto: Privatfoto

I fremtiden drømmer jeg om at finde én, jeg kan dele livet med, men det er ikke nødvendigvis fordi, at jeg skal giftes. Jeg har stort set altid vidst, at jeg ville have børn, og gerne i en ung alder, men jeg kan også godt se med den uddannelsesvej, jeg har valgt, at jeg nok er endt med at prioritere lidt anderledes. Mit udgangspunkt har også været, at jeg gerne ville have mange børn, men da jeg er til fyre, gør det tingene lidt mere besværlige.

Egentlig kan jeg godt have svært ved at argumentere for, at der skal sættes flere børn i verden, når man har overbefolkning og klimaforandringer med i ligningen. Men jeg ender nok med at få børn - og det vil jeg også gerne. Jeg har været sæddonor i nogle år, og det betyder meget, at jeg kan bidrage til, at andre kan blive forældre.

Det er børn og ægteskab, der betyder noget

Simone Laursen, 25 år, bor i Roskilde, er ved at skrive sit speciale i Psykologi og pædagogik og er single.

Foto: Privatfoto

Inden for det seneste år er jeg begyndt at tænke mere over, hvad der betyder noget for mig i livet. Jeg er ved at være færdiguddannet og er kommet frem til, at dét der med at tjene mange penge og arbejde rigtig meget ikke er det, som betyder mest for mig. At jeg får en familie og et ægteskab er noget, jeg hellere vil stræbe efter. Jeg har en idé om, at jeg gerne vil have to børn, men jo ældre, man bliver, jo sværere bliver det jo at få børn, så det ville nok være fint at få det første, når jeg er i starten af 30'erne eller lidt før.

Mine forældre er skilt, og det vil jeg helst ikke, så det er vigtigt for mig, at jeg vælger den rigtige partner. Jeg vil også rigtig gerne giftes, og det må gerne være traditionelt og i en kirke, men det behøver ikke at være kæmpestort eller dyrt. For nyligt viste en studiekammerat mig sin forlovelsesring, og jeg tænkte bare: "Hold da op, den er flot!".

Alle har en familie. Den kan dog se ud på mange måder. I den kommende tid sætter vi fokus på familien og dens betydning. Følg med i serien her, når Kristeligt Dagblad sætter fokus på familien.