Prøv avisen

Et hjem for udenlandske hjemløse

Den Sorte Gryde, spisested for hjemløse, mange udlændinge. Foto: Leif Tuxen

Maden er solid og atmosfæren hjemlig i Den Sorte Gryde, som er et spise- og værested for hjemløse drevet af Københavns Domkirke. Stedet vandt for nylig Hjemløseprisen

Salat? Brød?

Vibs Hatting står bag disken og øser mad op til dagens gæster, der kort forinden stod i en snorlige række ned mod lokalets ene ende. Dagens ret er æggekage med kartofler og broccoli, kålsalat og hjemmebagt fuldkornsrugbrød.

LÆS OGSÅ: Jobløse afrikanere fra Sydeuropa ender som hjemløse i Danmark

Solide er måltiderne altid i Den Sorte Gryde, som er Københavns Domkirkes spise- og værested for hjemløse. Stedet ligger halvt sænket under jorden på et hjørne i Nansensgade i København og vandt for nylig Hjemløseprisen 2012, som et diplom tæt ved indgangen vidner om.

Nogle dage får folk mere end én portion, og nogle gæster sørger man også for at give en ekstra stor portion, fordi man ved, at det varer lang tid, før de får noget at spise igen, siger Vibs Hatting.

Hun serverer to gange om ugen gratis mad til 50-70 daglige gæster. De fleste er mellem 30 og 50 år. Antallet varierer i takt med vejret.

I vinduerne står rækker af bøger og enkelte planter, som giver stedet et hjemligt præg. En hvirvlende fane brummer i loftet og giver et lidt eksotisk præg, som nok mest skyldes, at lokalet tidligere husede en marokkansk restaurant. Det vidner en liste med dekorerede fliser langs muren også om. Rundt i lokalet står en snes borde med stole.

På langt størstedelen sidder udenlandske hjemløse, hvilket netop var en af begrundelserne for, at Hjemløseprisen i år gik til domkirkens arbejde i Nansensgade. Da stedet ikke på nogen måde registrerer gæsterne, er det nemmere for udenlændinge at komme der, mener de ansatte.

Gæsterne sidder sammen i små grupper rundt ved bordene. De fleste har mere eller mindre faste pladser. Nederst i lokalet sidder eksempelvis en større gruppe rumænere, som hverken kan dansk eller engelsk.

Tættere mod indgangen sidder 33-årige Marek Kazmierowicz fra Polen. Han er her to gange om ugen.

Det er et godt sted i byen at få varm mad, og samtidig møder jeg her folk, som jeg kender, siger han.

I køkkenet er 59-årige Adolfo Carvalho godt i gang med dagens opvask. Han går egentlig under navnet Porto, da han kommer fra Portugal, og er en af to udenlandske hjemløse, som stedet har ansat som opvaskere. Han begyndte for to måneder siden.

Jeg har levet på gaden i 23 år 12 af disse i København. Jobbet her hjælper mig med at betale min husleje, så jeg har et sted at slappe af, og hvor jeg kan være mig selv. Det betyder, at jeg igen føler, at jeg lever, siger Adolfo Carvalho.

Og det er netop meningen, forklarer daglig leder Justine Michell:

En stor del af arbejdet her handler jo om at integrere dem og give dem mening i tilværelsen. Vi kender dem, der kommer her og holder øje med, hvordan det går dem. Det er et arbejde, hvor relationerne er i centrum.