Prøv avisen

Et kørekort udviklede sig til en gæld på 100.000 kroner

Det ene forbrugslån tog det andet, da Katrine først havde lånt penge til sit kørekort.

Katrine skylder penge. Mange penge. Som 18-årig lånte hun 15.000 kroner i banken til et kørekort, og i dag skylder hun banken 100.000 kroner. Når tingene skulle gå stærkt, var forbrugslån løsningen

Det begynder op til Katrines 18-års fødselsdag. Idet hun nærmer sig overgangen til myndighedsalderen, får hun mulighed for at erhverve sig et kørekort. Det skal udnyttes. Hendes familie har ikke mulighed for at støtte hende økonomisk, så i stedet går hun i banken. Der får hun lov at låne 15.000 kroner. Ikke som en kassekredit, men som et forbrugslån. Nemt og bekvemt, synes hun. Kørekortet kommer i hus. Det gør kimen til en massiv gæld også.

I dag er Katrine 22 år og bor i en lejet lejlighed uden for København med sine to små børn. Og hun skylder mindst 100.000 kroner.

Et par år efter lånet til kørekortet får Katrine sit første barn med sin kæreste, og da barnedåben skal forberedes, låner hun yderligere 10.000 kroner i banken. Endnu en gang som et forbrugslån. Katrine tænker ikke nærmere over det. Det skal naturligvis være en ordentlig barnedåb, og hvad kan 10.000 kroner betyde for fremtiden?

"Jeg tænkte bare, at jeg skulle skabe de bedste rammer for mit barn til barnedåben. Det var faktisk ikke rigtig inde i mine overvejelser, at lånet kunne komme til at hænge over mig senere hen," fortæller hun.

Efter lånet til barnedåben mister Katrine overblikket over, hvor mange penge hun låner i banken. Hun flytter sammen med faren til sit barn, og sammen opbygger de mere og mere gæld. Kæresten spiller en del penge op på nettet, erindrer hun, men derudover flyder pengene bare. Forbrugslån bliver lavet om til kassekreditter, som igen suppleres med yderligere forbrugslån. Dog køber Katrine aldrig på afbetaling direkte i butikkerne. Pengene kommer fra banken.

Indtil for omkring et år siden. Med en gæld på 100.000 kroner kan Katrine ikke opnå mere kredit. Banken klapper kassen i.

Når Katrine tænker tilbage på, hvad pengene er gået til, mener hun, at størstedelen er brugt til utallige indskud i lejligheder, som hun senere er flyttet fra.

"Men jeg ved faktisk ikke, hvornår jeg har taget hvilke lån. Det løb bare ligesom af sig selv, og gælden hobede sig op. Jeg var meget spontan og har flyttet meget, men jeg mener, at pengene er gået til nødvendige ting," siger hun.

Katrine flyttede for nogle måneder siden fra sin hidtidige kæreste til lejligheden uden for København. Hun afbetaler nu 1500 kroner af gælden hver måned, hvilket gør et markant indhug i den SU, hun modtager som studerende. Dog har hun ikke lånt yderligere penge op til jul, for hun ved, at det ikke kan svare sig. Lånene er fortid, siger hun.

"Gælden betyder jo, at der er et afdrag, som skal betales hver måned. Det er ikke sjovt at se 1500 kroner ryge ud af vinduet. Og så kommer der jo renter oveni. Alle de penge, jeg har lånt, sætter grænser for, hvornår jeg kan komme videre i mit liv."

gehlert@k.dk

Katrine optræder anonymt, da hun ikke ønsker at udstille sig selv og sine børn.