Et kæmpe jubilæum fejres, religiøse restriktioner når sit højeste, og Myanmar kan få en martyr

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Et kæmpe jubilæum fejres, religiøse restriktioner når sit højeste, og Myanmar kan få en martyr
Foto: Athit Perawongmetha/Reuters/Ritzau Scanpix, Tiksa Negeri/Ritzau Scanpix og Johanne Teglgård Olsen.

Godmorgen

Det bliver en skelsættende og historisk fredag! Og en enhver, der har haft åbnet avisen, ved hvorfor: Kristeligt Dagblad fejrer sit 125-årsjubilæum. Dagen i dag bliver kulminationen på måneders optakt. Frem til i dag har historiske avisforsider prydet spalterne, og kronikker af ældre dato har været genpubliceret for at give læseren et indblik i den samtid, kronikkerne var skrevet i. I fredagens avis og på k.dk er fejringen en anelse mere eksplicit. Historiker Jes Fabricius Møller, der har skrevet en bog om Kristeligt Dagblads lange liv, fortæller i en stor baggrundsartikel, at avisens historie ikke altid er fortalt korrekt. Og i en kommentar på forsiden understreger chefredaktør Erik Bjerager, at dagbladet – der som det eneste i landet stiller skarpt på tro, etik og eksistens – er i topform! Hvis du vil vide, hvordan det gik til, forklarer denne artikel, hvordan Kristeligt Dagblad gik fra kirkeblad til eksistensavis.   

I anledning af jubilæet uddeler avisen i dag Kristeligt Dagblads Pris og i alt 125.000 kroner til fem organisationer, hvis diakonale arbejde i høj grad bygger på en frivillig indsats. Tillykke til KFUM’s Sociale ArbejdeKFUK’s Sociale Arbejdes genbrugsbutikker, Reden GenbrugFrelsens HærKirkens Korshærs Sct. Nicolai Tjenesten og Blå Kors’ TUBA – Terapi og rådgivning for Unge, der er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere med prisen!  

Jagten på familiespøgelset

I forbindelse med 125-årsjubilæet udgiver Kristeligt Dagblad også en større fortælling, der i avisen udkommer i flere kapitler, men som allerede nu kan læses i sin fulde længde på nettet. Specialhistorien om Kirstens hjerne er en tankevækkende og nervepirrende jagt på et familiespøgelse. For hvorfor døde Kirsten Abildtrup på et sindssygehospital blot 24 år gammel? Det spørgsmål har optaget Kristeligt Dagblads journalist Lise Søgaard længe – for Kirsten var hendes farmors lillesøster. I over et år har Lise Søgaard søgt efter svaret, og det har bragt hende ud på en rejse. Tværs over landet, ned i psykiatriens historie og langt ind i fremtiden. Og tættere på Kirsten, end hun havde turde forestillet sig.

Religion og restriktioner

Morgensamling flyver nu fra egen andedam og retter spotlyset mod en god nyhed. Og en dårlig nyhed. En ny undersøgelse foretaget af den uafhængige amerikanske tænketank Pew Research Center konkluderer nemlig, at religionsrelateret terrorisme efter fem års fald nu er rekordlav. Til gengæld er antallet af restriktioner målrettet forskellige trosretninger over hele verden nu på sit højeste. Den nye rapport finder, at der i 9 ud af 10 af de 180 lande, der medvirker i undersøgelsen, er et eller flere eksempler på, at regeringer udfører religiøs chikane. Og ifølge det kristne medie Christianity Today, som har skrevet om undersøgelsen, oplever halvdelen af verdens lande, at regeringer anvender magt mod religiøse grupper. Det sker eksempelvis i Sudan, Syrien, Kina og Myanmar.   

Martyr i Myanmar

I Myanmar skal den prodemokratiske politiker Aung San Suu Kyi, der blev kuppet i februar 2021, stilles for retten. Af det korrupte militærstyre er hun anklaget for korruption, og hvis hun dømmes, kan hun se frem til 15 år bag tremmer. Men militærstyret knækker næppe Aung San Suu Kyi, der allerede samlet set har været indespærret i husarrest i 15 år. De gør hende snarere til martyr, skriver det tyske medie Deutsche Welle. For stemningen i Myanmar er på kogepunktet, og modstanden mod militærstyret er til at føle på. Som Kristeligt Dagblad beskrev i går, har juntaen endnu ikke fået kontrol over landet. Tværtimod. Den har undervurderet det folkelige forsvar for demokratiet; et forsvar, der i stigende grad bliver voldeligt.

Ekstrakoner og barnebrude

”Det bemærkes, at der efter den foreslåede bestemmelse vil kunne meddeles opholdstilladelse til mere end én ægtefælle eller fast samlever, ligesom der vil kunne meddeles opholdstilladelse til en mindreårig ægtefælle eller fast samlever.” Sådan lød lovudkastet, der skal gøre det muligt for evakuerede afghanske mænd at få flere koner med til Danmark – også dem under 18 år, skrev TV 2 i går aftes. Ifølge Jyllands-Posten, som var først ude med historien, vækker det harme og kras kritik i blå blok. Venstre taler om ”aftalebrud”, fordi den oprindelige aftale fra den 11. august specifikt udelukker flerkoneri og barnebrude. Og De Konservative advarer mod at ”snige barnebrude ind ad bagdøren”.  

Sent i går aftes træk udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) da også i land, da han i en skriftlig kommentar til Ritzau udtalte, at han i næste uge ville fremsætte lovforslaget for Folketinget: 

"Lovforslaget bliver ændret på flere punkter i forhold til den tekst, der har været i høring. Det betyder blandt andet, at vi ikke vil anerkende flere ægtefæller eller mindreårige ægtefæller som grundlag for en opholdstilladelse efter særloven."

Et stik fra Gud

Om guvernøren i New York, Kathy Hochul, forsøger at liste et par vacciner ind ad bagdøren, er nu til diskussion. Som Morgensamling tidligere har beskrevet, kan amerikanere i kraft af deres religiøse overbevisning frasige sig vacciner, der ellers ville være obligatoriske på grund af deres arbejde. Ifølge statistikbanken Our World In Data er 63,3 procent af borgerne i New York færdigvaccineret. Men coronavirussen er stadig et stort problem i byen – og i USA. Kathy Hochul opfordrer derfor, skriver nyhedsbureauet AP, religiøse borgere til at genoverveje coronavaccinen, da den er ”Guds vilje”. Et argument, der siden har fået kritik. 

Danmarks yngste bogblogger

Der er snart ikke mere at læse i dagens Morgensamling. Sådan er det imidlertid ikke for 10-årige Nor Paulsen-Ahrendt. Han elsker at læse og har værelset fuld af bøger. Og han er muligvis Danmarks alleryngste bogblogger, skriver TV 2 Fyn. Sammen med sin far har Nor Paulsen-Ahrendt en Instragram-profil, hvor far og søn skriver om alle de bøger, de læser. Udover at profilen er underholdende og giver inspiration, udfordrer deres Instagram-opslag også en holdning, der har været fremsat i Kristeligt Dagblads nu afsluttede serie ”Bogbranche i bevægelse” – nemlig at bloggere og influencere ikke på samme niveau som dagbladenes litteraturanmeldere kan anmelde bøger. Ifølge Nor tjener profilen faktisk også et endnu højere formål, ”fordi folk skal vide, hvor vigtigt det er at læse”.

Morgensamling er tilbage igen på mandag. Rigtig god weekend!

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.