Ældre ligger færre dage på sygehuset end tidligere – og det er ikke kun godt nyt

Antallet af indlæggelsesdage blandt ældre patienter på hospitalernes medicinske afdelinger er næsten halveret siden 2008. Det rummer både fordele og ulemper for patienterne, vurderer eksperter

Siden 2008 er antallet af indlæggelsesdage blandt ældre patienter på hospitalernes medicinske afdelinger blevet næsten halveret. Det skyldes sandsynligvis en kombination af forbedrede behandlingsmetoder, besparelser og nye strømninger i patientplejen.
Siden 2008 er antallet af indlæggelsesdage blandt ældre patienter på hospitalernes medicinske afdelinger blevet næsten halveret. Det skyldes sandsynligvis en kombination af forbedrede behandlingsmetoder, besparelser og nye strømninger i patientplejen. . Foto: Mikkel Møller Jørgensen.

Hvis man som ældre dansker bliver syg med for eksempel en lungesygdom og må indlægges på hospitalet, kommer man sandsynligvis langt hurtigere hjem, end man ville have gjort for bare få år siden. 

Antallet af indlæggelsesdage på landets medicinske afdelinger blandt ældre over 65 år er nemlig faldet med hele 46 procent siden 2008. Det viser en ny undersøgelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets Benchmarkingenhed.

De kortere indlæggelser hænger til dels sammen med, at mange af hospitalernes behandlingsmetoder er blevet bedre med årene, vurderer Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet. Det gælder for eksempel operationer og undersøgelser, der i stigende grad kan klares med lokalbedøvelse og kikkertoperationer frem for totalbedøvelse og større indgreb, og som derved er meget mildere for patienten.

Men det flugter også med en generel tendens til og et mål om, at patienter i hele hospitalssystemet skal være indlagt i så kort tid som muligt. Både fordi det sparer sengepladser og dermed økonomiske ressourcer, og fordi det ofte er det bedste for den enkelte patient, forklarer sundhedsøkonomen.

”Undersøgelser har vist, at de fleste patienter i udgangspunktet kommer sig hurtigere, hvis de bliver mobiliseret og kommer hjem til en eller anden form for dagligdag ret hurtigt, frem for at ligge mange dage på hospitalet,” siger Jes Søgaard og tilføjer, at det særligt for ældre er gavnligt at tilbringe så få dage som muligt på hospitalet: 

”Hvis man er en ældre og skrøbelig borger, er sygehuset ikke et sundt sted at være. Der er en meget højere infektionsrisiko, end der er i ens eget hjem, og risikoen for, at man pådrager sig nye sygdomme, er høj,” lyder det fra sundhedsøkonomen.

Ifølge Karen Andersen-Ranberg, der er klinisk professor i geriatri (alderdommens sygdomme) på Syddansk Universitet og på Odense Universitetshospital, er det dog overordnet set ”ikke en god nyhed”, at antallet af ældres indlæggelsesdage er faldet. Hun peger på, at faldet blandt andet skyldes et reduceret antal sengepladser.

”Det giver et pres på os for at få patienterne udskrevet, også når det er lige på grænsen af, om det er en god idé,” siger hun.

Mellem 2008 og 2022 blev det samlede antal senge til rådighed på landets hospitaler reduceret fra 18.748 til 14.334. Det svarer til et fald på over 23 procent. 

Desuden, påpeger Karen Andersen-Ranberg, skyldes faldet også det såkaldte medfinansieringsbidrag, som betyder, at kommunerne skal betale for en patients sengedage, når hospitalet har meldt vedkommende færdigbehandlet.

”Derfor er kommunerne blevet hurtige til at modtage dem til pleje i eget hjem. Men det er ikke sikkert, at kommunen har ressourcerne – hverken de økonomiske eller kompetencemæssige – til at overtage patienten så tidligt,” siger hun.

Anne Frølich, som er klinisk professor i almen medicin ved institut for folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, finder det positivt, at ældre er indlagt færre dage på hospitalet:

”Hvis man har reduceret antallet af dage med næsten halvdelen, er det en fantastisk udvikling. Det er aldrig sundt at ligge i en hospitalsseng. Det er ønskværdigt at få folk ud af sengene og i stedet behandle dem ambulant, i almen praksis og i kommunerne.”

”Det kræver selvfølgelig, at overgangene mellem hospital, almen praksis og kommune fungerer,” tilføjer hun.

Den pointe har også sundhedsøkonom Jes Søgaard, som understreger, at det er stærkt nødvendigt med et velfungerende samarbejde mellem hospitalerne og de instanser, som skal videreføre plejen af patienterne i deres eget hjem, hvis de hurtige udskrivelser skal være en succes:

”I de fleste tilfælde fungerer det ret godt, men det er meget forskelligt fra region til region og fra kommune til kommune. Det er vigtigt, at der ikke bare følger penge med, men også helt konkrete aftaler, når opgaverne flyttes, for jeg hører i stigende grad kommunerne beklage sig over, at der sker en ufinansieret opgaveglidning over til dem,” siger Jes Søgaard og påpeger, at det værste, der kan ske, er, at patienten forsvinder i en slags ”Bermudatrekant” mellem den praktiserende læge, kommunen og sygehuset. 

Ifølge undersøgelsen fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets Benchmarkingenhed er den gennemsnitlige indlæggelsestid for ældre over 65 år 4,9 dage.