Noget er i gære, hvad angår danskernes mest folkekære – og ja, gærede – drikkevarer.
På få år har et voksende udvalg af alkoholfri øl, vin og spiritus som gin og rom sneget sig ind på såvel supermarkedshylderne som i de danske hjem. Samtidig viser statistikker, at danskerne over en bred kam drikker mindre og oftere helt fravælger alkohol.
En af dem, der har taget de alkoholfri drikkevarer til sig, er Henrik Lythe Jørgensen. Efter at have mistet sin onkel som følge af et alkoholmisbrug, lancerede han i 2019 webshoppen lowalcohol.dk, der udelukkende sælger produkter med meget lave eller slet ingen alkoholprocenter. Ser han på sin forretnings stigende salgstal og den øgede konkurrence fra dagligvarebutikker, er han ikke i tvivl om, at mange i dag har fået øjnene op for, at alkoholfri alternativer ikke behøver være lig med børnechampagne eller danskvand. Det er ikke, fordi Henrik Lythe Jørgensen ikke selv gerne nyder en procentholdig øl i ny og næ.
“Jeg er ikke fanatisk omkring det, jeg har bare skåret ned for mit forbrug og fjernet alkohol fra hverdagen. Det har hjulpet mig til at have et mindre behov,” forklarer han.
Også på globalt plan viser den såkaldte "nolo"-tendens - sammenskrivning af "no and low", forstået som intet eller lavt indhold af alkohol - sig. For nylig pegede en undersøgelse fra det hollandske analysebureau Innova Market Insights på, at mange forbrugere på tværs af alder og landegrænser fravælger alkohol. Det gælder ikke mindst de yngre voksne mellem 18 og 25 år. Og det får flere til at investere i virksomheder, der producerer alkoholfattige produkter.
“Produkterne er blevet bedre og pænere. De skriger ikke længere, at de er alkoholfri, så nu kan man servere det, uden det smager eller ser discount- og børneagtigt ud,” siger Henrik Lythe Jørgensen om de nye varer.
Mens den danske alkoholkultur tidligere gjorde det svært at takke nej til alkohol, risikerer man med sit fravalg ikke længere at blive ekskluderet fra fællesskabet. Det siger tendensforsker Louise Byg Kongsholm. At fravalget af alkohol nu er blevet socialt acceptabelt skyldes ifølge hende, at flere i dag følger specifikke diæter. Derfor stiller mange større krav til, hvad de ønsker at indtage – om det så gælder gluten, kød eller alkohol – og det har gjort udvalget mere alsidigt.
Men der hører også mere til historien end som så, påpeger Louise Byg Kongsholm. "Nolo"-tendensen afslører nemlig et grundvilkår for det moderne menneske, og af samme årsag er tendensen kommet for at blive, mener hun:
"Vi lever et ekstremt performance-orienteret liv, hvor vi hele tiden skal være på, nå alle vores mål og samtidig have et sjovt liv. Men det er altså svært, hvis man har tømmermænd. Så vi vil gerne have drinken, men ikke alkoholen. Og af den grund vil tendensen kun blive større fremover.”