Etikchef: Selvfølgelig skal DR beklage fejl om folkekirken

Alle fejl skal påpeges og beklages, lyder det fra DR’s etikredaktør, Inger Bach, efter sjusk i fakta om folkekirken

DR retter alle fejl, siger etikredaktør Inger Bach. –
DR retter alle fejl, siger etikredaktør Inger Bach. – . Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

I programmet Aftenshowet, hvor to præster i sidste uge blev interviewet om begravelser af ikke-medlemmer af folkekirken, bragte DR en række forkerte oplysninger. Ifølge underteksten, der rullede over skærmen, er man eksempelvis ”automatisk medlem af folkekirken, når man er født i Danmark”.

Sjuskefejlene blev påpeget i en artikel i Kristeligt Dagblad mandag hvor stedfortrædende redaktionschef for Aftenshowet, Sara Otte, udtalte, at hun ville undersøge, om DR burde bringe en rettelse, som ifølge hende ”afhænger af, hvor grel fejlen er”, samt at hun var i tvivl om, ”hvorvidt den konkrete sag er for lille”.

Men der er ikke nogen tvivl, lyder det fra DR’s etikredaktør, Inger Bach.

Bliver der bragt en rettelse nu?

Ja, det gør der.

Hvorfor er det mere sikkert i dag?

Når vi laver fejl, og der var tale om fejl i dette tilfælde, så er det vigtigt for DR at rette dem og på en meget tydelig måde. Det er vigtigt for os, og det gælder i denne sag som i andre sager.

Hvorfor opstod der en tvivl?

Jeg kan ikke kommentere på den konkrete sags forløb. Det, der optager mig, er, at når vi laver fejl, så retter vi dem også.

Så det ville I gøre, uanset kritikken af fejlene i Kristeligt Dagblad?

Ja, det ville vi. Vi er ærgerlige, når fejl sker, men de sker. Og det er vores politik at rette op på dem alle og selvfølgelig undgå dem, så godt vi kan. Det er afgørende, at vi retter fejl og lærer af dem.

Den ansvarlige for udsendelsen udtaler, at DR ikke har modtaget mange klager over fejlene. Skal der mange klager til, før DR reagerer?

Nej. Der er ingen sammenhæng mellem antal af eventuelle klager og praksis, når det gælder rettelser. I DR er det en grundværdi at beklage og rette fejl.

I rettede ikke fejlene undervejs i udsendelsen, selvom flere påpegede dem på Aftenshowets hjemmeside. Hvornår er en fejl for lille til at blive rettet?

Det er der ingen målestok for. En fejl er en fejl. Det kan være en graduering i forhold til, hvor grel en sag er, og hvordan vi bringer en rettelse. Det kan være i æteren eller på skærmen - eller det kan være på vores Fejl og Fakta-side på dr.dk.