Prøv avisen

Etisk iagttager: Flygtninge bliver årets største globale dilemma

”Selv i et land så langt fra flygtningestrømmene som Australien, hvor man kun vil tage 26.000 flygtninge mellem 2015 og 2016, vil migration skabe en følelsesladet debat. Vi kan forvente kontroverser inden for alle aspekter af det at huse og integrere de tusinde flygtninge, hvoraf de fleste er muslimer,” siger Michael Cook. Her en Yazidi pige, som modtager undervisning i et uopvarmet telt, der anvendes som klasselokale i Sharya IDP lejr i Kurdistan. Foto: Noe Falk

I år vil flygtningestrømme skabe etiske debatter i hele verden sammen med blandt andet genredigering og aktiv dødshjælp, mener redaktør for to hjemmesider om etik i verden, Michael Cook

Hvordan skal vi håndtere de mange millioner mennesker, der flygter fra lande med sult, krig eller fattigdom? Det bliver ifølge amerikaneren Michael Cook årets største etiske spørgsmål i et globalt perspektiv.

Han er bosat i Sydney, redaktør for to hjemmesider om etik og følger dagligt de etiske debatter inden for kultur, seksualitet, familieliv, jura og bioetik i hele verden.

Hvor hvert enkelt land har sine egne store etiske debatter, vil flygtningestrømmen være til debat alle vegne, siger han.

”Selv i et land så langt fra flygtningestrømmene som Australien, hvor man kun vil tage 26.000 flygtninge mellem 2015 og 2016, vil migration skabe en følelsesladet debat. Vi kan forvente kontroverser inden for alle aspekter af det at huse og integrere de tusinde flygtninge, hvoraf de fleste er muslimer.”

Mens de flygtninge, der migrerer til andre lande, vil få stor opmærksomhed, vil de mange millioner internt fordrevne flygtninge til gengæld kunne blive det mest fortrængte etiske spørgsmål i år, tilføjer Michael Cook.

”De europæiske lande er forståeligt nok nervøse for invasionen af en million flygtninge fra blandt andet Mellemøsten, men hvad med de andre 59 millioner, der er på flugt? Hvem bekymrer sig om dem?”.

Derudover vurderer Michael Cook, at forskere i hele verden vil forsøge at få den nye teknologi CRISPR sat til debat i 2016. I 2015 viste teknologien sig at kunne bruges til at redigere i fostres gener, så man kan fjerne arvelige sygdomme hurtigt, præcist og billigt.

”Tiden for genmodificering er begyndt. Mens der stadig vil gå mange år, før man kan få produceret klogere og hurtigere børn på bestilling, kan vi forvente, at iværksættere i hvert fald vil begynde at markedsføre sygdomsfrie fostre.”

Ifølge Michael Cook er det vigtigt at huske, at de etiske debatters vægt vil være meget forskellig fra land til land. I Australien og New Zealand vil den største debat i 2016 eksempelvis være ægteskaber mellem to af samme køn.

”Det er de sidste store engelsktalende lande, hvor ægteskaber stadig defineres som værende mellem en mand og en kvinde. Landet gør sig klar til en debat om, hvorvidt staten bør have beføjelse til at ændre på en naturlig institution.”

I USA, hvor vielser af homoseksuelle blev lovliggjort sidste år, vil transkønnedes rettigheder blive det store emne i 2016.

”Det centrale etiske spørgsmål om, hvorvidt vi har ret til at definere vores egen identitet, er en, der strækker sig fra seksualiteten ind i uddannelse og politik. Selvom kun en lille brøkdel af befolkningen er transseksuelle, vil det at imødekomme deres krav blive debateret heftigt. For skal en otteårig dreng starte hormonbehandling for at skifte køn, og skal vi respektere en 52-årig mands ønske om at blive en seksårig pige?”.

Derudover vil aktiv dødshjælp blive diskuteret flittigt rundtomkring i verden. Canada og Californien legaliserede det sidste år, og dødshjælpsfortalere stormer frem, siger Michael Cook.

”Oprindeligt var dødshjælp beregnet til uhelbredeligt syge mennesker med ubærlige lidelser. Men nu er det blevet udvidet til mennesker med psykiske sygdomme, demente, fanger og selv børn. Uanset hvad der er rigtigt og forkert i sagen, er det dybt kontroversielt. På det område kan vi forvente os mange overskrifter rundtomkring i verden.”