Prøv avisen

Etniske danskere bliver ekstreme islamister

Nyomvendte muslimer med dansk baggrund finder et ståsted i den anti-demokratiske Hizb ut-Tahrir-bevægelse. Her ses bevægelsen ved en demonstration mod Israel. Foto: peter helles eriksen

Nyomvendte muslimer med dansk baggrund finder et ståsted i den anti-demokratiske Hizb ut-Tahrir-bevægelse

Den omstridte bevægelse Hizb ut-Tahrir, der under valgkampen anbefalede herboende muslimer at boykotte valget, får i disse år flere tilhængere blandt nyomvendte danske muslimer.

Sådan lyder vurderingen fra islamismeforsker Kirstine Sinclair fra Syddansk Universitet, der i en årrække har fulgt bevægelsen i Danmark og England og tidligere har været med til at udgive en bog om Hizb ut-Tahrir.

LÆS OGSÅ: "Vi kæmper mod assimilation af muslimer i det danske samfund"

Organisationens medlemstal er hemmelige, men mit bedste skøn er, at der i øjeblikket er cirka 100 medlemmer og omkring 10 gange så mange sympatisører. 10-15 procent af de nye i bevægelsen er muslimer med dansk baggrund, siger Kirstine Sinclair, der vurderer, at bevægelsens andel af konvertitter er vokset de seneste år.

Mange nyomvendte finder et ståsted i organisationen, fordi livet som konvertit kan være ensomt. I Hizb ut-Tahrir får konvertitter en komplet omgangskreds og fritidsaktiviteter og bliver således en del af et stærkt og velorganiseret fællesskab, siger Kirstine Sinclair.

Chadi Freigeh, der er talsmand for Hizb ut-Tahrir i Danmark, vil ikke oplyse organisationens medlemstal, men han bekræfter, at flere danske konvertitter i disse år søger bevægelsen.

Der er en utilfredshed med magthaverne i den arabiske verden og med finans-krisen og hele markedsøkonomien i den vestlige verden. Det mærker vi også i Danmark, hvor der er større interesse for Hizb ut-Tahrir blandt danskere, der er konverteret til islam, siger Chadi Freigeh og henviser til en dansk undersøgelse, som vurderer, at mellem fem og ti danskere konverterer til islam hver uge.

Imam Mostafa Chendid fra Imam Malik Instituttet i Valby vurderer, at mange af de nyomvendte er særligt modtagelige over for budskabet i den radikale, islamistiske bevægelse.

Det er ærgerligt, at de tiltrækkes af en yderligtgående bevægelse, men de er begyndere og modtagelige for en organisation, der udbreder islams budskab. Samtidig mangler der sociale tilbud til konvertitterne. Vores erfaring er dog, at det først og fremmest er de unge, der tiltrækkes af Hizb ut-Tahrir, og at mange forlader bevægelsen senere, siger Mostafa Chendid.

Der findes intet samlet overblik over antallet af danskere, der konverterer til islam, men tidligere undersøgelser anslår, at der findes omkring 4000 danske konvertitter. I 2007 viste en undersøgelse, at hver sjette danske konvertit er imod demokratiet.