Prøv avisen

EU: Danmark har ikke implementeret hvidvaskdirektiv

- I kølvandet på Danske Bank-skandalen er det helt afgørende, at vi hurtigt får genopbygget tilliden til, at de danske myndigheder hurtigt, effektivt og kontant kan slå ned på forsøg på hvidvask, siger Jeppe Kofod, som er ordfører for EU-Parlamentets skattesnydsudvalg. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Flere medlemslande har ikke implementeret hvidvaskdirektivet, som de skal. Tre sager er endt ved EU-Domstolen.

Danmark har ikke implementeret EU's fjerde hvidvaskdirektiv fuldt ud, mener EU-Kommissionen, som har sendt en åbningsskrivelse.

Danmark har to måneder til at svare. Træffer man "ikke de nødvendige foranstaltninger", kan sagen ende hos EU-Domstolen, hedder det.

Traktatbrudsproceduren kommer i forlængelse af afsløringer i år af omfattende hvidvask i Dansk Banks estiske filial for nogle år siden.

Jeppe Kofod, som er ordfører for EU-Parlamentets særlige udvalg for skattesnyd, kritiserer regeringen.

- I kølvandet på Danske Bank-skandalen er det helt afgørende, at vi hurtigt får genopbygget tilliden til, at de danske myndigheder hurtigt, effektivt og kontant kan slå ned på forsøg på hvidvask, siger ordføreren.

Han kalder det "dybt pinligt", at Europa-Kommissionen nu må "holde den danske regering i ørerne".

Det er flere år siden, at direktivet blev vedtaget. Men medlemslandene har generelt været langsomme med at implementere det.

EU-Kommissionen har tidligere indledt sager om traktatbrud mod 21 medlemslande på grund af samme direktiv. Langt de fleste af dem har siden reageret.

Rumænien og Irland er tidligere blevet indbragt for domstolen, og torsdag er sagen mod Luxembourg også sendt den vej.

I en pressemeddelelse skriver Europa-Kommissionen, at reglerne i direktivet er afgørende for bekæmpelse af hvidvask af penge og finansiering af terrorisme.

- Efter de seneste skandaler om hvidvask af penge i EU anser kommissionen det som højeste prioritet, at alle medlemsstaterne gennemfører dette direktiv så hurtigt som muligt, skriver kommissionen.

EU-Kommissionen har desuden bedt EU's finanstilsyn (EBA) om at undersøge Danmark, Letland og Estland for mulige fejl i forbindelse med sagen i Danske Bank.

Det skriver kommissionen i en pressemeddelelse torsdag.

EBA spiller en central rolle med at sikre, at overvågning af bankerne foregår korrekt og ensartet i medlemslandene.

/ritzau/