Prøv avisen

EU-eksperter kritiserer Rønn og Pind

Det vil være i strid med de grundlæggende demokratiske principper at ignorere EF-domstolens afgørelse, mener eksperter. -

Venstres Birthe Rønn Hornbech og Søren Pinds hårde meldinger mod EF-domstolen vil føre til traktatbrud og være i direkte modstrid med grundlæggende demokratiske principper, hvis de bliver til virkelighed, vurderer EU-eksperter

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs (V) ønske om at få EUs ministerråd til at sætte EF-domstolen på plads er løsrevet fra hendes politiske muligheder i EU, og skulle hun endelig få det gennemført, ville det være udemokratisk. Så klar er meldingen fra Marlene Wind, lektor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Det er fuldstændigt usandsynligt, at Birthe Rønn Hornbech kan overbevise de andre EU-ministre i ministerrådet om at gribe ind over for EF-domstolen. Det har ingen haft succes med før, og det vil hun heller ikke få, siger Marlene Wind.

Forsøger ministeren det alligevel, vil det være et markant brud på et grundlæggende demokratisk princip ifølge Wind.

Man opfatter det som en utidig sammenblanding af magtens tredeling, hvis en politiker overskrider og forsøger at stække en domstols magt.

Marlene Winds vurdering er, at Birthe Rønn Hornbechs melding er ren og skær signalpolitik, der blot har til formål at imødekomme Dansk Folkeparti.

Hvis regeringen vil ryste EF-domstolens stramme tøjler af sig, må den gøre det gennem direktiver og dermed mere EU-lovgivning. For det er et underskud af EU-regler, der gør, at EF-domstolen i øjeblikket har så forholdsvist meget magt, at den står til at kunne rive gulvtæppet væk under store dele af Danmarks udlændingepolitik.

Der er et lovgivningsmæssigt vakuum på området, som giver EF-domstolen stor plads. Vil Danmark forhindre det, så gælder det om at få afskaffet vores retsforbehold. Derved vil vi kunne få indflydelse til at få udlændinge-direktiver igennem, siger Marlene Wind og spår, at den vej ikke er helt umulig at gå, hvis regeringen tager sig den fornødne tid.

Selvom Danmarks linje på udlændingeområdet generelt har været mindre liberal end andre landes, så er der bevægelse i gang i øjeblikket og endda positive røster om Danmarks 24 års-regel. Generelt er EU-landene jo interesseret i at finde måder til at undgå tvangsægteskaber, siger Marlene Wind.

Integrationsministerens udfald mod EF-domstolen var ikke gårsdagens eneste. Tidligere på dagen satte Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, også spørgsmålstegn ved EF-domstolens ret til at sætte danske udlændingeregler ud af spil og foreslog, at domstolens afgørelse blot kunne ignoreres. Wind kalder meldingen uhørt og understreger, at det svarer til traktatbrud, hvis Danmark udlader at rette sig efter EF-domstolens afgørelse i sagen om de danske udlændingeregler.

Også adjunkt og ph.d. ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet Peter Starup har svært ved at forstå Søren Pinds melding og fortæller, at Danmark ville kunne imødese bøder for sådanne traktatbrud.

Men jeg tror slet ikke, at det kommer så langt, for det er svært at forestille sig danske myndighederne ignorere dommen fra EF-domstolen, siger han.

Tanken om et opgør med EF-domstolen er dog ikke helt fjern for alle EU-eksperter. Professor i EF-ret og folkeret ved Københavns Universitet Hjalte Rasmussen mener ligesom Venstre-politikerne, at det er tid til at trække en streg i sandet, efter at de seneste EU-domme ser ud til at underminere både Danmarks test i det danske sprog og familiesammenføringsreglerne.

Nu er vi nået dertil, hvor jeg vil anbefale at tage en testcase (prøvesag, red.). Altså at sige, at vi har læst EF-Domstolens dom, og vi retter os ikke efter den, fordi den er afsagt uden for dens kompetence, siger han til Ritzau.

Selvom Hjalte Rasmussen vurderer, at Danmark vil tabe og blive idømt bøder, så vurderer han, at det er det hele værd.

Grunden til, at Danmark meget klogt og besindigt kan sige til Kommissionen, at vi betaler, hvad det koster, er, at vi forsvarer dét, vi betragter som vores nationale egenart og selvstændighed. Vi er klar over, at det kan komme til at koste penge, men det er ingenting i forhold til de værdier, som vi forsvarer, siger Hjalte Rasmussen.

Han tror, at et dansk opgør vil skabe en international debat om forholdet mellem demokrati og domstol, der vil berige hele det europæiske samfund.

klitgaard@kristeligt-dagblad.dk

hall@kristeligt-dagblad.dk

Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, satte også spørgsmålstegn ved EF-domstolens ret til at sætte danske udlændingeregler ud af spil og foreslog, at domstolens afgørelse blot kunne ignoreres. - Foto: Bax Lindhardt
ARKIV. /Ritzau 29.07.2008 15:01 / Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) gik til angreb på EU-domstolen og pressen, da hun tirsdag forsvarede Udlændingeservices vejledning over for borgere, der ønsker en ægtefælle til Danmark. Ministeren ønsker, at EU ´s ministerråd diskuterer en domstol, der ""kører sit lidt solistiske løb"". Fredag kom EU-domstolen med en afgørelse, der efter de første vurderinger kan gøre det lettere at få en ægtefælle til Danmark. Rønn sagde, at den dom er det eneste nye i sagen. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2008) Foto: Jens Nørgaard Larsen