Danske konsulenter foreslår model for at flytte asylbehandling ud af EU

Konsulentfirma, som blandt andet spillede central rolle i socialdemokratisk asyludspil, har udarbejdet et forslag til et nyt europæisk system. Det er meget detaljeret, men der er flere udfordringer, siger eksperter

Konsulentvirksomheden Migration Management Advice model sigter særligt på at komme menneskesmuglingen og den farefulde færd over Middelhavet til livs. –
Konsulentvirksomheden Migration Management Advice model sigter særligt på at komme menneskesmuglingen og den farefulde færd over Middelhavet til livs. – . Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.

Det europæiske asylsystem er under opbrud.

Tidligt fredag morgen blev EU-landene enige om en aftale, hvor man vil undersøge muligheden for at foretage asylbehandling uden for EU. Det kan de næste mange måneder gå med, men allerede nu findes der en dansk model for et nyt asylsystem. Bag modellen står konsulentvirksomheden Migration Management Advice, der er kendt for at have hjulpet Socialdemokratiet med at udforme partiets asylpolitik.

Ifølge Morten Lisborg, som er en af medejerne af konsulentvirksomheden, er denne model valgt, fordi den grundlæggende vil bryde motivationen for at rejse til et EU-land illegalt. Han siger:

”Det skal ikke kunne betale sig at rejse illegalt til Europa. Hvis man forsøger det, kommer man ikke til Europa. Det skal ikke være den måde, man opnår flygtningestatus på. I dag er det afgørende for, at du får din sag behandlet, at du får territorial kontakt med Europa. Det er den tilgang, som vores model forsøger at bryde med.”

Modellen sigter særligt på at komme menneskesmuglingen og den farefulde færd over Middelhavet til livs. Derfor betyder modellen blandt andet, at en flygtning får en karantæne i foreslået fem år, hvis vedkommende har forsøgt at komme til Europa illegalt. Modtagelejrene skal ikke anses som flygtningelejre og skal kun huse migranter og flygtninge, som har forsøgt at krydse Middelhavet. Det skal sikre, at modtagecentrene ikke bliver en magnet for mennesker, der vil søge lykken i Europa. Generelt er det en meget detaljeret model, som blandt andet beskriver den maskimale størrelse for centrene, 5000 personer. Dernæst fremgår det, at sikkerheden i centrene skal sikres af modtagerlandene. Migranter, der reddes til søs, skal sendes direkte til modtagecentrene via NATO’s flådefartøjer.

De migranter og flygtninge, der måtte nå til et EU-land alligevel, skal kunne tilbageholdes i op til to uger og derefter sendes til et modtagecenter uden for EU, fremgår det også af modellen. Ifølge økonom Mikkel Barslund, der beskæftiger sig med migration og asyl ved Center for Studiet af Europæisk Politik, CEPS, i Bruxelles, er modellen et af de mest konkrete bud på, hvordan migrations- og flygtningeudfordringen kan løses.

”Jeg har ikke set noget så gennemarbejdet som det her,” siger Mikkel Barslund.

Men spørgsmålet er, om det er realistisk. Nogle dele er, andre dele er ikke, vurderer Mikkel Barslund. Han tror ikke på, at det kan lade sig gøre at sende spontane asylsøgere, der ankommer til EU-lande, tilbage til modtagecentrene.

”Som helhed tror jeg ikke, at planen kan blive til noget, men dele af den kan måske lade sig gøre inden for et overskueligt tidsperspektiv,” siger Mikkel Barslund og henviser til, at der kan nås enighed om at øge støtten til den libyske kystvagt, så der kommer færre migrantbåde ud på Middelhavet.

Dernæst kan man givet- vis lave en aftale med eksempelvis Tunesien om, at landet skal modtage et vist antal flygtninge hvert år.

”Men jeg tror ikke, at man kan få et afrikansk land til at tage alle. Modtagerlandet er stadig det helt store spørgsmålstegn. Men en model med elementer fra denne er ikke umulig at forestille sig. Idéen om et modtagerland uden for EU indgår også i sluterklæringen fra torsdagens EU-topmøde,” siger Mikkel Barslund.

Søren Jessen-Petersen, tidligere vicehøjkommissær for Flygtningehøjkommissariatet UNHCR, roser modellen for også at tænke handels- og miljøpolitik ind i ligningen, herunder at foreslå store økonomiske investeringer i de lande, hvorfra migranterne kommer.

”Det er sjældent, at man ser et så bredt forslag,” siger Søren Jessen-Petersen.

Han savner dog en – ifølge ham – helt afgørende brik i modellen: at der åbnes for den legale migration til Europa.

”Jeg mener absolut ikke, at man bare skal åbne grænserne til Europa. Man skal fortsat styre og regulere det. Men der bør være mulighed for at regulere den legale indrejse for økonomiske migranter. Vi kan slet ikke bekæmpe den illegale migration og menneskesmuglerne, hvis vi ikke vil stille legale alternativer op, så man eksempelvis kan opnå arbejdstilladelse eller andet i landbrugssektoren eller andre steder,” siger Søren Jessen- Petersen.

Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Mattias Tesfaye, siger, at han er blevet fortalt om Migration Management-modellen, men ikke har læst den i sin helhed.

”Mensom parti har vi ikke låst os fast på en bestemt model. Det er ikke gavnligt, hvis man har en færdigvare med i rygsækken, når man skal forhandle om asylpolitik i Europa. Så vi føler os ikke forpligtet på den konkrete model, men det er da gavnligt for vores politiske udvikling. De (Migration Management Advice, red.) er en væsentlig inspirationskilde, men ikke den eneste,” siger Mattias Tesfaye.8