Prøv avisen

EU vil have truet sushi-tun forbudt

This photo taken on February 19, 2010 shows a fishmonger (R) cutting up a large bluefin tuna at Tokyo's Tsukiji fish market. Europe acted on February 22 to bring about a worldwide ban on commercial fishing of bluefin tuna, the king of Japanese sushi and s Foto: Yoshikazu Tsuno

Den udrydningstruede, blåfinnede tun får hjælp fra EU, som nu vil kræve den populære sushifisk forbudt at fange kommercielt og handle med internationalt

Sushielskere må sandsynligvis fremover undvære en af deres yndlinge - den blåfinnede tun.

EU går nu sammen med USA om at presse på for et totalforbud mod kommerciel fangst og international handel med fisken, som næsten er udryddet efter mange års storfiskeri.

Det vil ske på den kommende CITES-konference, der omhandler FN's aftaler om truede plante- og dyrearter.

- Vi har pligt til at beskytte vores naturrigdom. Siden der er stor risiko for, at den blåfinnede tun snart vil forsvinde for evigt, har vi ikke andet valg end at handle nu og foreslå et forbud, siger EU's miljøkommissær, Janez Potocnik.

Støtten til forbuddet har været genstand for interne stridigheder i EU.

Flere EU-lande ved Middelhavet har store økonomiske interesser i tunfangsten. Ikke mindst fordi værdien af fisken er steget i takt med, at der er færre og færre fisk.

- Vi er godt klar over omkostningerne på kort sigt, men jeg er sikker på, at vi kan garantere en levedygtig fremtid for vores fiskere, siger fiskerikommissær Maria Damanaki.

I sushiens hjemland, Japan, har man på forhånd gjort klart, at man siger "klart nej" til et handelsforbud for tun, og at man sandsynligvis ikke vil overholde det, hvis det skulle blive indført.

Ifølge internationale eksperter er bestanden af den blåfinnede tun faldet med 80 procent i løbet af de seneste årtier, og miljøorganisationer har i flere år presset på for at få sat en stopper for fangsten.

Forbuddet vil ifølge EU-diplomater tidligst kunne træde i kraft i maj 2011.