Prøv avisen

Få overblik over politikernes mange økonomiske pakker

Birthe Rønn Hornbech (foto), retter en uretfærdig kritik af menighedsråds jobopslag, mener dagens debattør.

Hvad mener politikerne, når de siger "genopretningspakke" eller "tilbagetrækningsreform"? Bliv guidet gennem politikernes forskellige økonomiske aftaler og udspil

Der er nok af pakker og reformer at holde styr på, hvis man vil have overblik over politikernes forsøg på at få styr på økonomien. Her er en oversigt over de seneste aftaler og udspil fra henholdsvis regeringen og oppositionen:

BLÅ BLOK

Genopretningspakken (maj 2010)
En kortsigtet plan som regeringen og Dansk Folkeparti vedtog for at begrænse de offentlige udgifter.

Genopretningspakken skal spare 24 milliarder kroner, så der kommer ligevægt i budgetterne i 2013. Det skal ske ved, at det offentlige holder væksten i ro i tre år. Dagpengeperioden bliver forkortet fra fire til to år, og planlagte skattelettelser bliver udskudt.

LÆS OGSÅ: Regeringen fastfryser overførsler og skat

Tilbagetrækningsreformen (maj 2011)
Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale blev i foråret enige om en langsigtet spareaftale, der skal sikre 18 milliarder kroner i statskassen i 2020.

Aftalen går ud på, at efterlønsperioden gradvist skal nedtrappes, og pensionsalderen hæves for at få flere mennesker på arbejdsmarkedet.

LÆS OGSÅ: Historisk tilbagetræknings-aftale på plads

Reformpakken 2020 (maj 2011)
Den store og langsigtede plan fra regeringen, der skal sikre Danmarks økonomi frem til 2020. Planen blev vedtaget i maj i år, og både Tilbagetrækningsreformen og Genopretningspakken er regnet ind i den store 2020-plan.

I alt skal pakken lukke et hul på 47 milliarder kroner i statskassen. Det sker blandt andet ved at stramme SU-reglerne, spare på forsvaret og reformere førtidspensionen og flexjobordningen.

LÆS OGSÅ: Det foreslår regeringen i sin 2020-plan

Holdbar Vækst (august 2011)
Regeringens nyeste økonomiske plan hedder Holdbar Vækst. Det er en vækstplan, der skal få gang i Danmarks økonomi igen oven på den lange periode med globale økonomiske problemer.

Vækstplanen skal blandt andet få danskerne til at handle boliger ved midlertidigt at give rabat på tinglysningsafgift, ejendomsværdiskat og kommunal grundskyld til folk, der køber ejerbolig. Derudover vil regeringen fremrykke en række kommunale investeringer ved at sætte skoler og daginstitutioner i stand.

LÆS OGSÅ: Regeringen bruger 10 milliarder på vækst

Finansloven
Finansloven kan populært beskrives som statens husholdningsbudget. Den bestemmer, hvad staten skal bruge sine penge på det kommende år og påvirker derfor alle dele af samfundet.

Loven skal forhandles og vedtages hvert eneste år. Regeringen præsenterede i august deres forslag til en finanslov for 2012. Besparelserne fra Tilbagetrækningsreformen og Genopretningspakken er en del af forslaget. Men finansloven er ikke kun besparelser og nedskæringer. Regeringen foreslår blandt andet at bruge flere penge på sygehuse, ungdomsuddannelser samt videregående uddannelser og SU. I løbet af efteråret skal politikerne blive enige om den endelige udgave af næste års finanslov.

LÆS OGSÅ: Sådan ser regeringens finanslovsudspil ud

RØD BLOK

Fair Løsning 2020 (maj 2011)
Socialdemokraterne og SFs fælles langsigtede økonomiske plan hedder Fair Løsning 2020. Den er på samme måde som regeringens Reformpakken 2020 et bud på, hvordan hullet i den danske statskasse på 47 milliarder kroner skal lukkes.

Hvis de to partier får regeringsmagten, vil de blandt andet skabe økonomisk vækst ved at øge de offentlige investeringer i samfundet, samt sætte danskerne til at arbejde 12 minutter mere om dagen. Derudover skal banker og multinationale selskaber betale mere i skat.

LÆS OGSÅ: Her er den røde plan for fremtidens Danmark

Socialdemokraternes boligpakke (august 2011)
Socialdemokraterne har lanceret en plan for boligmarkedet, der ligner regeringens tiltag på boligmarkedet i Holdbar Vækst til forveksling. De vil give midlertidig rabat på tinglysningsafgiften, ejendomsskatten og grundskylden.

LÆS OGSÅ: Se Løkkes og Thornings boligpakke her

NFnbU4qhqgQ