Få sommerfuglene ind i din have

SE VIDEO Sommerfugle har et kort, men eventyrligt liv. Få gode råd til, hvordan du trækker masser af sommerfugle til din have

Rigtig mange forskellige blomster gemmer på nektar, og mange blomster får besøg af sommerfugle. Deriblandt langakset pragtskær. --
Rigtig mange forskellige blomster gemmer på nektar, og mange blomster får besøg af sommerfugle. Deriblandt langakset pragtskær. -- Foto: Mette Østergard.

Blomster er til glæde, og ingen have bør mangle blomster! Sommerfugle er afhængige af blomster, og det giver mulighed for netop nu at slå to fluer med et smæk! Plant sommerfuglevenlige blomster i haven og glæd dig til sommerens buketter og gæsteoptræden af underskønne sommerfugle.

LÆS OGSÅ: Nyt tema om haven

Sommerfugle lever hovedsagelig af blomsterhonning, nektar, som de suger op med snabelen. Rigtig mange forskellige blomster gemmer på nektar, og mange blomster får besøg af sommerfugle, men visse blomster har en nærmest magisk tiltrækningskraft. Det gælder den velkendte sommerfuglebusk, Buddleja davidii, der fås i en række forskellige sorter og blomsterfarver. Busken kan blive to-tre meter høj, men den bliver kønnest, hvis den hvert år netop nu i april skæres tilbage til 20-40 centimeter. Det giver blomster og sommerfugle i en højde, hvor de er til at få øje på. Plant sommerfuglebusken tæt ved terrassen, med læ og sol.

Blandt stauderne er der mange gode sommerfugleemner. Stauder er flerårige blomsterplanter, der visner ned sidst på året, men ufortrødent dukker frem af mulden igen det følgende forår.

Artiklen fortsætter under annoncen

Plant dem i haven, hvor de passer ind mellem andre vækster. Sørg for en solrig plads, det er hvad sommerfuglene går efter, de elsker varmen. Nogle stauder foretrækker den tørre jord, mens andre går i stå, hvis jorden ikke er muldrig og let fugtig som en skovbund. Se boksteksten herunder med vejledning.

Et sommerfugleliv er ganske eventyrligt. Den voksne sommerfugl, som er det, vi forstår ved sommerfugle, har et meget kort liv. I gennemsnit fire-fem dage. Men inden da har sommerfuglen været igennem en mageløs forvandling. Sommerfuglene lægger æg, og ud af ægget kommer en lillebitte larve. Larven æder og æder, så den kan blive fed. Føden er typisk blade fra urter, buske eller træer. Hver enkelt sommerfugl har sin særlige larvemenu. Tre af vore mest almindelige sommerfugle har noget så prosaisk som brændenælder som hovedret. Det gælder nældens takvinge, påfugleøje og admiral. Når larven er fuldfed, spinder den en puppe omkring sig, og inden i puppen sker forvandlingen, hvor den ulækre larve bliver til en underskøn sommerfugl. Det er nærmest magi.

Husk at frede et par brændenælder bag carporten, brændestakken eller et andet passende sted, så larverne har noget at leve af. Noget for noget.

bagsiden@k.dk