Færre fødsler truer Europas fremtid

Fødselskrise i EU kan gøre Europa til et område med alt for mange ældre

Fødselstallene i både Syd- og Østeuropa er raslet ned siden 1970'erne. Syd- og østeuropæiske kvinder føder nu kun i gennemsnit kun 1,5 barn.
Fødselstallene i både Syd- og Østeuropa er raslet ned siden 1970'erne. Syd- og østeuropæiske kvinder føder nu kun i gennemsnit kun 1,5 barn. Foto: THOMAS SJØRUP.

Det er ikke blot den økonomiske krise i Sydeuropa, der gør fremtiden for Europa usikker.

Fødselstallene i både Syd- og Østeuropa er raslet ned siden 1970erne. Syd- og østeuropæiske kvinder føder nu kun i gennemsnit kun 1,5 barn. Hvis ikke den demografiske krise løses, risikerer Europa at blive reduceret til et udkantsområde i økonomisk tilbagegang og med en befolkning af overvejende gamle mennesker.

LÆS OGSÅ: Vi må ikke romantisere det multikulturelle samfund

Sådan lyder den dystre spådom fra demografen, professor emeritus Poul Christian Matthiessen. Han er netop fyldt 80 år og har i en årrække forsket i den ikke-vestlige indvandrings konsekvenser for det danske samfund. I de seneste år har han analyseret udviklingen i de europæiske befolkningstal. Hans opgørelser viser, at en europæisk kvinde i gennemsnit fødte 2,5 børn i 1960erne. Men siden 1970erne har samtlige EU-lande oplevet et dramatisk fald i fertiliteten. I alle de 27 EU-lande bortset fra Irland og Frankrig er det gennemsnitlige børnetal i dag under 2. Nedgangen er særlig markant i Tyskland, Syd- og Østeuropa og de baltiske stater, hvor antal levendefødte børn pr. kvinde er under 1,5. Danmark ligger noget bedre. I 2012 var tallet for danske kvinder 1,7.

LÆS OGSÅ: Miljøeksperter: Færre fødsler er en god nyhed

Der er ingen tvivl om, at de syd- og østeuropæiske landes meget lave fødselsniveau i forhold til de skandinaviske hænger sammen det beskedne omfang af pasningsfaciliteter og den manglende ligestilling i hjemmet, siger Poul Christian Matthiessen. Han vurderer, at den demografiske krise vil påvirke økonomien.

Hvis ikke vi får løst befolkningsproblemerne, vil det gøre Europas stemme svagere. Problemet kan kun til en vis grad klares med mere indvandring. Men det skal være den rigtige indvandring af personer, der kan arbejde, siger Poul Christian Matthiessen.

Bekymringen deles af førende internationale demografer. Den uafhængige europæiske tænketank Rand Europe fastslog i en rapport sidste år, at Europas BNP-vækst risikerer at falde fra et gennemsnit på 2,7 procent om året de seneste 10 år til omkring 1,3 procent om året i løbet af de næste 50 år på grund af den aldrende befolkning og den skrumpende arbejdsstyrke.