Facebook-kultur frygtes at skade venskaber

Facebook og andre digitale netværk kan skade langvarige relationer, advarer fagfolk. Kun naturligt, at venskaber udskiftes, lyder det fra netværksekspert

Dyrkelsen af de digitale netværk som Facebook kan meget vel skade vores evne til at indgå mere langvarige relationer, lyder det nu fra flere sider.
Dyrkelsen af de digitale netværk som Facebook kan meget vel skade vores evne til at indgå mere langvarige relationer, lyder det nu fra flere sider. Foto: Arkiv.

Et par linjers tekst, et klik med computermusen og så er hele netværket opdateret om de seneste begivenheder i ens liv.

Sådan ser det ud for hundredtusinder af danskere, når de dagligt tænder for computeren og logger sig ind på den sociale internet-hjemmeside facebook eller et af de mange andre digitale netværk. Men dyrkelsen af de digitale netværk kan meget vel skade vores evne til at indgå mere langvarige relationer, lyder det nu fra flere sider.

Det mener eksempelvis Svend Brinkmann, professor i psykologi ved Aalborg Universitet. Han peger på, at internet-mødestederne gør os gode til navigere i forskellige miljøer, alt efter hvor i livet vi er, men ikke uden omkostninger.

"Hele netværkskulturen, hvad enten det er via computeren eller ej, gør os superdygtige til at skifte miljø, alt efter vores faglige eller personlige behov. Men det betyder også, at vi skifter identitet og dermed altid har en afstand til de mennesker, vi er i netværk med. På facebook kan vi have flere hundrede venner, men vi kan også skrotte dem med et enkelt klik og skifte til andre netværk," siger Svend Brinkmann, der mener, at udviklingen rammer bredere end bare den enkelte.

"Tillid er i høj grad baseret på integritet, altså at man er den samme på tværs af tid og kontekst. Men i netværkskulturen er du netop ikke den samme, og derfor er der en risiko for, at vi på samfundsplan mister tillid til hinanden, fordi vi vænner os til, at folk løbende skifter identitet og omgangskreds," siger Svend Brinkmann, der har forsket i identitet.

Netop Danmark er kendetegnet ved at have taget de digitale netværk til sig. 38 procent af danskerne har eksempelvis en facebook-profil, hvilket er den højeste procentsats i verden.

Men vi begår en stor fejl, hvis vi betragter facebook-venskaber som personlige, lyder det også fra antropolog Karen Ellen Spannow.

"Netværkskulturen som den ser ud på facebook er jo kendetegnet ved, at vi oftest viser den smarte side af os selv. Et venskab er derimod kendetegnet ved, at man opbygger en langvarig og tillidsfuld relation, uanset hvor uperfekt man til tider kan være. I et netværk skal du være attraktiv, hvad enten det gælder i forhold til en potentiel partner eller et nyt job, og du skal bestemt ikke være svag eller usikker. Problemet er bare, at vi som mennesker ikke altid er stærke og smarte," siger Karen Ellen Spannow.

En af Danmarks førende netværkseksperter er forfatteren Morten Bay, der tidligere har beskrevet netværksfænomenet i "Generation Netværk" og netop nu er aktuel med bogen "Homo Conexus", en beskrivelse af alle de muligheder, der er vokset ud af netværkskulturen. Han kan godt forstå bekymringen over eksempelvis facebooks betydning for langvarige relationer, men i modsætning til kritikerne ser han det som en naturlig udvikling.

"Man skal jo ikke være venner bare for at være venner, hvis man ikke får noget ud af det. Vi udvikler os hele tiden, og derfor er det kun naturligt, at vores sociale relationer også ændrer karakter alt efter, hvor i livet vi er," siger Morten Bay, som i høj grad ser bekymringen over netværkskulturen som et generationsfænomen.

"Mange uden for netværkskulturen betragter facebook og andre netværk som overfladiske. De overser bare, at facebook ikke er en erstatning, men en udvidelse af de sociale relationer," siger Morten Bay.