Færøerne har flere corona-smittede end Italien

På et døgn mere end fordobledes antallet af coronasmittede i Færøerne, og øgruppen oplever nu relativt flere smittede end Italien. Også i Grønland har man nu registreret den første smittede

Ligesom i Danmark er hverdagen i Færøerne vendt på hovedet. Institutioner er lukket, mange arbejder hjemmefra, og arrangementer med mere end 10 deltagere anbefales aflyst. På hospitalet ruster de sig mod flere indlæggelser ved at rydde stuer og aflyse operationer.
Ligesom i Danmark er hverdagen i Færøerne vendt på hovedet. Institutioner er lukket, mange arbejder hjemmefra, og arrangementer med mere end 10 deltagere anbefales aflyst. På hospitalet ruster de sig mod flere indlæggelser ved at rydde stuer og aflyse operationer. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

På blot et døgn er Færøerne gået fra at have 18 smittetilfælde med coronavirus til i går at have registreret 47 smittede. Den store stigning betyder, at der nu er forholdsmæssigt flere syge i øgruppen sammenlignet med Danmark og ikke mindst med Italien, der er det land i Europa, der er hårdest ramt.

På Færøernes Landssygehus er én foreløbig indlagt med symptomer på coronavirus, forklarer Tummas Í Garði, der er lægefaglig vicedirektør og én af tre anæstesiologiske overlæger på hospitalet i Torshavn. Han medgiver, at stigningen det seneste døgn er markant, men siger samtidig:

”Man er nødt til at se tallet i lyset af, at vi har valgt en mere ekspansiv teststrategi sammenlignet med Danmark, hvor vi tester alle, som udviser sygdomstegn.”

Dermed har Færøerne valgt en væsentlig anden tilgang til bekæmpelsen af coronavirus end de danske sundhedsmyndigheder, der udelukkende tester borgere, som udviser kraftige symptomer på smitte.

Blandt andet forklarer overlægen, at alt personale og samtlige indlagte på hospitalet med luftvejssymptomer er blevet testet. I alt havde færøske læger i går morges testet 703 af selvstyrets 51.000 borgere. Målt pr. indbygger svarer det til, at de har gennemført 14 tests, hver gang danske læger har foretaget én.

Ligesom i Danmark er hverdagen i Færøerne vendt på hovedet. Institutioner er lukket, mange arbejder hjemmefra, og arrangementer med flere end 10 deltagere anbefales aflyst. På hospitalet ruster de sig mod flere indlæggelser ved at rydde stuer og aflyse operationer, forklarer Tummas Í Garði.

”Lige nu har vi 5 intensivstuer, og vi regner med, at vi kan udvide til 20. Om det er nok, kan vi jo ikke vide, men jeg ved, at epidemikommissionen for et par uger siden sendte en forespørgsel om mulig assistance fra Danmark i form af personale og udstyr, og eventuel hjælp til evakuering af svært syge, men jeg er endnu ikke bekendt med, hvad tilbagemeldingen er,” siger han.

Længere mod nord, i Grønland, blev det første tilfælde af corona bekræftet i mandags, da en borger fra Nuuk blev erklæret smittet efter at have besøgt et såkaldt risikoområde. Samtidig har de grønlandske myndigheder besluttet at sende alle indrejsende i karantæne, mens skoler og offentlige institutioner foreløbig holdes åbne.

”Vi har fortsat en inddæmningsstrategi, så vi kan udskyde den store smittespredning. Vi har ikke interesse i at lukke skolerne på nuværende tidspunkt. Det er bedst, at de unge er i skole, frem for at 10 drenge samler sig på et lille værelse,” fastslog landslæge Henrik L. Hansen på et pressemøde.

Regionslæge Hans Christian Florian Sørensen fra sygehuset i den østgrønlandske by Tasiilaq peger på, at situationen i Grønland kan blive mere overskuelig end i Danmark, da det er lettere at lukke landet for indrejsende og begrænse rejser internt. I weekenden blev flyruten fra Island eksempelvis lukket.

”Sundhedsvæsenet i Grønland er ganske glimrende, men det er smurt meget tyndt ud. Vi er halvt så mange læger pr. indbygger som i Danmark. Hvis der kommer virkelig stort pres på, når vi nok grænsen for, hvad vi kan gøre hurtigere end andre steder,” siger han.

Regionslægen forklarer, at intensiv respiratorbehandling først og fremmest vil foregå i Nuuk og i meget beskedent omfang i andre byer. Samtidig vil det være sværere at sende grønlændere hjem fra arbejdspladser og skoler på grund af trange boliger.

”Mit indtryk er, at befolkningen tager situationen meget alvorligt. Det er ikke til at holde ud at tænke på, hvis virussen løber løbsk, og det bliver italienske tilstande. Det første tilfælde er importeret, og indtil videre er der ikke sket smittespredning blandt grønlændere. Jeg er forsigtig optimist, men jeg er også klar over, at situationen kan stikke af,” siger Hans Christian Florian Sørensen.

Tillie Martinussen, der er medlem af det grønlandske landsting for Samarbejdspartiet, mener, at selvstyret har handlet for tøvende. Blandt andet mener hun, at myndighederne tidligere burde have begrænset antallet af tilrejsende.

”Vi har holdt møde med den grønlandske regering og appelleret til, at skoler og andre offentlige institutioner lukkes. Corona kan presse det grønlandske sundhedsvæsen helt i knæ. Vi er 56.000 mennesker, og vi har meget få intensivpladser og 13 respiratorpladser. Derfor er det vigtigt, at virussen bliver opsporet hurtigt. For jo mere kontrolleret og langsomt, smittespredningen foregår, jo bedre muligheder får vi for at tage os af de borgere, der bliver syge,” siger Tillie Martinussen.

Antallet af smittede i Grønland kan meget vel stige de kommende dage, da 25 personer i går ventede på svar på, om de var smittede.