Færre skilte par finder sammen igen

Det er et fåtal af skilte par, som finder sammen igen, og antallet er faldende, viser ny undersøgelse. Tendensen er dog i færd med at vende, mener forskere, men det er ikke uden problemer, advarer børneorganisation

Bliver man først skilt, er det i langt de fleste tilfælde et endegyldigt brud. Blot 2,3 procent af dem, som gik hver til sit i 2010, er i dag gift eller bosiddende med hinanden igen.
Bliver man først skilt, er det i langt de fleste tilfælde et endegyldigt brud. Blot 2,3 procent af dem, som gik hver til sit i 2010, er i dag gift eller bosiddende med hinanden igen. .

Bliver man først skilt, er det i langt de fleste tilfælde et endegyldigt brud.

Blot 2,3 procent af dem, som gik hver til sit i 2010, er i dag gift eller bosiddende med hinanden igen. Det svarer til 355 par, viser en ny opgørelse, som Danmarks Statistik har foretaget for Kristeligt Dagblad.

I 1985 var det 539 par, svarende til 3,2 procent, som havde fundet hinanden igen efter fem år. Og uanset om der er gået to, fem eller 10 år efter skilsmissen, er tendensen den samme: Få og stadig færre skilte finder sammen igen. Der findes ingen egentlig forskning på området, men de lave tal overrasker alligevel flere fagfolk, blandt andre seniorforsker Mai Heide Ottosen fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

”Min fornemmelse var, at tallet var i hvert fald dobbelt så højt. Men det siger jo noget om, at langt de fleste tager en skilsmisse meget alvorligt,” siger hun.

Tallene fortæller også, at de fleste, der finder sammen igen, er under 30 år. De bliver oftest ikke gift igen, men nøjes med at flytte sammen, og de fleste gør det inden for de første to år efter skilsmissen. Et flertal af dem har ikke børn.

Ser man udelukkende på dem over 30 år, er det dog især dem med børn, der finder sammen, hvilket får professor i socialpsykologi og familieforsker Lars Dencik fra Roskilde Universitet til at konkludere, at børn typisk er den drivende kraft bag både skilsmisser og chancen for at finde sammen igen.

For har man ikke børn, er der mindre til at binde par sammen. Og når man får dem, vil de ofte være årsagen til, at man ikke bryder endeligt med hinanden.

”Disse yo-yo-ægteskaber er et interessant fænomen, for de belyser både, hvor afgørende en skilsmisse typisk er, men også, hvor afgørende en kraft børn er i de fleste familier. Statistikkerne viser ret tydeligt, at de er en væsentlig ødelæggende faktor i begyndelsen af et ægteskab og en samlende faktor senere hen,” siger han.

Både Lars Dencik og Mai Heide Ottosen føler sig dog overbeviste om, at de nye tal ikke fortæller den fuldt opdaterede sandhed. I 2013 blev det nemlig markant nemmere at blive skilt.

Man kan nu springe den ellers obligatoriske periode på seks måneders separation over og med få klik lade sig skille direkte på nettet. Det har især fået betydning for den femtedel af de separerede, som tidligere endte med at droppe skilsmissen. På landets statsforvaltninger er der således talrige eksempler på par, der sender en mail mandag morgen om, at de skal se bort fra den skilsmisse, parret blev enige om i løbet af weekenden. Og den udvikling vil føre til flere ægtepar, som finder sammen igen efter en skilsmisse, siger Lars Dencik:

”Det er ikke bare blevet praktisk, men også moralsk lettere at blive skilt. Og dermed følger, at det også bliver mere uproblematisk at finde sammen igen. Det er meget positivt, synes jeg, for der kommer ofte vigtige erkendelser i den periode, man er fra hinanden. Børn har det desuden som hovedregel bedst, når forældrene er sammen.”

Men der er et men. I Børns Vilkår oplever man, at impulsive skilsmisser, som fører til genforening, ofte slider på børnene.

For manges største skræk er, at mor og far går fra hinanden.

Hvis det sker, er den største drøm, at de finder sammen igen. Sker det også, lider en stor del af børnene under ikke at føle sig sikre på de vigtigste rammer om deres liv, fortæller senioranalytiker Sofie Stage:

”Børn er generelt enormt gode til at tilpasse sig, men det kræver virkelig meget energi, og mange bliver frustrerede over usikkerheden. Så det vigtigste ved denne udvikling er, at forældrene er klare i mælet og ikke melder noget ud til deres børn, før de er helt sikre på, hvad de egentlig vil.”

DEBAT: Deltag i diskussionen på Facebook ved at trykke på "kommenter"