Færre vil være pædagoger, kardinal skal for retten i Vatikanet, og spaniere demonstrerer for LGBTQ-rettigheder

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Siden 2016 har der været et fald i antal ansøgere til velfærdsuddannelserne i Danmark, kardinalen Angelo Becciu er tiltalt for økonomisk svindel i Vatikanet, og tusindvis af mennesker i Spanien demonstrerer mod homofobi.
Siden 2016 har der været et fald i antal ansøgere til velfærdsuddannelserne i Danmark, kardinalen Angelo Becciu er tiltalt for økonomisk svindel i Vatikanet, og tusindvis af mennesker i Spanien demonstrerer mod homofobi. Foto: Guglielmo Mangiapane/Reuters/Ritzau Scanpix, Nacho Doce/Reuters/Ritzau Scanpix, Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Det er ikke længere populært at tage sig af børn, syge og svage. 

Sådan ser det i hvert fald ud, hvis man vurderer popularitet ud fra antallet af personer, der søger ind på landets velfærdsuddannelser.

I går var der deadline for at søge om optag på landets videregående uddannelser, og færre har lyst til at uddanne sig til sygeplejerske, lærer, socialrådgiver og pædagog, skriver Danmarks Radio

Siden 2016 har antallet af ansøgere til velfærdsuddannelserne været dalende. Pædagoguddannelsen er særligt hårdt ramt og har oplevet et fald i ansøgninger på knap 22 procent i løbet af seks år. 

De kommende år forudser man, at der vil komme flere børn og ældre, og der vil dermed være et øget behov for de kompetencer, velfærdsuddannelserne giver.

Støj øger risiko for brystkræft og slagtilfælde

Fra velfærd til velvære. Mange synes nok, at trafikstøj kan være irriterende, men nye undersøgelser viser, at det faktisk også kan være farligt. 

Kræftens Bekæmpelse er i to store undersøgelser kommet frem til, at vejstøj giver en lille øget risiko for brystkræft og slagtilfælde. Det skriver Kristeligt Dagblad

Tidligere viden fra internationale undersøgelser peger desuden på, at vejstøj kan give øget risiko for diabetes og hjerte-kar-sygdomme. 

Man ved ikke helt, hvorfor støj kan føre til sygdom, men hypotesen er, at larm øger stressniveauet og påvirker søvnen, hvilket har yderligere negative konsekvenser. I Danmark er 724.000 boliger belastet af trafikstøj, hvilket svarer til 1,36 millioner danskere. 

Er du mere interesseret i støj, og hvordan det påvirker vores hverdag, kan du følge med i Kristeligt Dagblads sommerserie "En verden af støj"

Israel: Pfizer-Biontech er mindre effektiv end først antaget

Vi bliver ved sundhed og mangel på samme lidt endnu. Mandag meldte israelske myndigheder ud, at vaccinen fra Pfizer-Biontech er mindre effektiv til at forebygge smitte med corona end tidligere antaget, skriver Reuters

Udmeldingen kommer, efter Delta-varianten er begyndt at sprede sig i landet. Israelske myndigheder har nedjusteret effektivitetsprocenten til 64 procent, hvor det tidligere har lydt, at vaccinen var 95 procent effektiv.

Det er dog vigtigt at sige, at vaccinerede kun oplever milde sygdomsforløb med coronavirus. Israel melder stadig om høj beskyttelse mod alvorlig sygdom og indlæggelse ved Pfizer-Biontech-vaccinen. Talspersoner vaccineproducenten har ikke villet kommentere på de konkrete data fra Israel, men peger på andre undersøgelser, som viser, at vaccinen også virker mod Delta-varianten. 

Kardinal skal for retten i Vatikanet

Og fra skrantende sundhed til formodet skrantende moral. En dommer i Vatikanet har besluttet, at 10 personer og tre virksomheder skal for retten på grund af økonomisk kriminalitet. 

Anklagerne handler om svindel, hvidvask, underslæb og afpresning, skriver Kristeligt Dagblad, som også kalder sagen "historisk". 

Blandt de tiltalte finder man nemlig den italienske kardinal Angelo Becciu, og det er første gang nogensinde, at en kardinal skal for retten i Vatikanet. 

Angelo Becciu blev fyret af paven sidste år, og paven har også godkendt tiltalen mod ham nu. Selv afviser kardinalen alle anklager, og sagen skal behandles senere på sommeren. 

Verdens første non-binære borgmester

Morgensamling kan byde på endnu en historisk nyhed i dag. For første gang nogensinde kan en non-binær person kalde sig borgmester, skriver Kristeligt Dagblad

Der er tale om 23-årige Owen Hurcum, som er blevet borgmester i domkirkebyen Bangor i Wales. Som non-binær person identificerer Owen Hurcum sig hverken som mand eller kvinde. 

I Bangor er borgmesterposten en ceremoniel rolle, som går på omgang blandt byrådets medlemmer, og Owen Hurcum sidder for det kommende år.

Hurcum, der gerne vil omtales som "de" og "dem", siger, at de har oplevet stor støtte fra byrådet i Bangor, men at udnævnelsen også har medført hadefulde beskeder og trusler.  

Kampen for LGBTQ-rettigheder fortsætter

Andre steder har lignende had og trusler udviklet sig til vold. I Georgien har man måtte aflyse en Pride-march, efter højre-ekstremister angreb LGBTQ-aktivisters hovedkvarterer. Det skriver The Guardian

Op mod 20 aktivister og journalister blev såret, men premierministeren Irakli Garibashvili lod til at mene, at Pride-organisatorerne selv havde opfordret til volden ved at planlægge afholdelsen af demonstrationen et offentligt sted, da dette kunne føre til civile konfrontationer.

Et andet sted i verden er LGBTQ-rettigheder også i vælten i øjeblikket. I Spanien blev en ung mand dræbt i weekenden, og overfaldsmanden blev hørt råbe skældsord om homoseksuelle, da angrebet fandt sted. 

Det har fået tusindvis af mennesker på gaderne for at demonstrere imod homofobi i flere af Spaniens store byer, skriver Danmarks Radio. Ifølge Spaniens Indenrigsministerium er antallet af hadforbrydelser med forbindelse til seksuel orientering eller kønsidentitet steget de seneste år. 

Christian Eriksens redningsmænd inviteret til EM-finale

Vi slutter på en mere positiv tone. Da Christian Eriksen faldt om med et hjertestop under EM-kampen mod Finland, var paramedicineren Peder Ersgaard en af de første til stede, og hans og de andre paramedicineres indsats var med til at redde fodboldspillerens liv. 

Derfor inviterer UEFA nu Peder Ersgaard og fem andre, der var med på redningsholdet, til EM-finalen som tak for deres indsats, skriver Fagbladet FOA

”Jeg glæder mig som et barn til juleaften. Det er en fantastisk fornemmelse, at man stadig kan blive overrasket på den måde. Og det gjorde jeg. Det fejede fuldstændig benene væk under mig,” udtaler Peder Ersgaard til fagbladet. 

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Du kan skrive dig op til at modtage det her