Fagfolk vil have udvidet skilsmisserådgivning

Hvis et ægtepar vil skilles, skal de af hensyn til børnene fremover deltage i et obligatorisk digitalt forløb. Men man har glemt børn, hvis forældre ikke er gift

Fra foråret skal ægtepar med børn, der ønsker en skilsmisse, nemlig gennem et obligatorisk kursus på nettet, der indeholder redskaber til at forbedre de voksnes samarbejde og kommunikation, og som skal hjælpe dem til at se situationen fra børnenes perspektiv.
Fra foråret skal ægtepar med børn, der ønsker en skilsmisse, nemlig gennem et obligatorisk kursus på nettet, der indeholder redskaber til at forbedre de voksnes samarbejde og kommunikation, og som skal hjælpe dem til at se situationen fra børnenes perspektiv. Foto: Iris/Ritzau Scanpix.

Fremover kræver det lidt mere arbejde end et par klik på en hjemmeside og et NemID ved hånden, hvis man gerne vil skilles fra sin partner. Fra foråret skal ægtepar med børn, der ønsker en skilsmisse, nemlig gennem et obligatorisk kursus på nettet, der indeholder redskaber til at forbedre de voksnes samarbejde og kommunikation, og som skal hjælpe dem til at se situationen fra børnenes perspektiv. Initiativet er nødvendigt og fornuftigt, men burde også omfatte de familier, hvor børnene vokser op med ugifte forældre, påpeger eksperter.

Børnenes tarv var nemlig et af de afgørende argumenter fra flere politikere, da man lavede skilsmisseaftalen sidste forår, og derfor giver det ifølge Annette Due Madsen, psykolog og familieterapeut og stifter af Center for Familieudvikling, god mening, at alle forældre, der går fra hinanden, gennemfører kurset.

”Det burde ikke kun være obligatorisk for forældre, der vil skilles. Børnenes situation er nøjagtigt den samme, ligegyldigt om forældrene har været gift eller ej. Derfor ville det jo være helt oplagt, hvis alle par, der har børn og går fra hinanden, som minimum skal igennem det obligatoriske modul,” siger Annette Due Madsen, der ellers byder initiativet velkommen.

Der er nemlig hårdt brug for tiltag, der kan gøre den svære overgang lettere for børnene, mener hun.

”Selvom det ikke tager mange minutter at komme igennem den obligatoriske del af kurset, så kan det alligevel sætte nogle tanker i gang hos forældrene. Det kan minde dem om, hvor vigtigt det er, at man samarbejder og tænker på sine børn, selvom man er fyldt op med tanker og følelser. I den situation kan inspiration udefra være en stor hjælp.”

Annette Due Madsen peger også på, at par, der ikke er bundet sammen af et ægteskab, oftere går fra hinanden. I 2017 flyttede 6 procent af alle ugifte par med fælles børn fra hinanden, mens det gjaldt for 2,3 procent af de gifte forældrepar, viser tal fra Danmarks Statistik, der også viser, at flere forældrepar fravælger ægteskabet, og at stadig flere børn vokser op i en familie, hvor mor og far ikke er gift.

Camilla Terndrup, børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår, peger også på, at det ikke ændrer på børnenes situation, om forældrene har været gift eller ej.

”Kursusforløbet med de forskellige moduler har ifølge forskerne bag vist rigtig gode resultater, og derfor er det synd ikke at brede denne hjælp så bredt ud som muligt. Også til de familier, hvor forældrene ikke har været gift, for det er naturligvis en lige så stor sorg for dem, når den splittes op. Og konsekvenserne for børnene er lige så store. Alle børn har brug for forældre, der kan samarbejde godt om børnene, uanset om man har været gift forinden eller ej,” siger hun.

Hos Børns Vilkår mener man dog ikke, at man kan tvinge de familier, som ikke er omfattet af den nuværende aftale, til at benytte sig af de nye redskaber. Man må nøjes med at give dem en opmuntrende opfordring.

”Man kan kun opfordre folk til at tage imod håndsrækningen og gøre tilbuddet tilgængeligt for dem,” siger Camilla Terndrup.

Da forliget blev indgået, var der flere partier, der mente, at kursusforløbet skulle være obligatorisk for alle forældre. Hos Socialdemokratiet ville man gerne være gået skridtet længere, så aftalen også omfattede ugifte par med børn, siger Pernille Rosenkrantz-Theil, børne- og socialordfører for Socialdemokratiet.

”Det digitale kursus var noget af det, vi kæmpede hårdt for at få med. En skilsmisse er en krise for hele familien, og rigtig mange børn kommer til skade undervejs, når forældrene kæmper med at finde ud af, hvordan man bedst fortæller dem om beslutningen og hjælper dem undervejs. Vi har fået konstrueret kurset her på en god måde, hvor fangarme undervejs i det obligatoriske modul fører forældrene videre til ny information, som er relevant for dem,” siger hun og fortsætter:

”Kurset er obligatorisk, fordi vi dermed kan fange forældre på tværs af alle samfundslag og grupper, også dem som måske mener, at de ikke har noget at lære om at være skilsmisseforældre. Min erfaring siger mig, at det har de fleste, og derfor lagde vi også i sin tid op til, at endnu flere forældre var omfattet af aftalen. Ligesom forældre ikke kan blive skilt, hvis de ikke gennemfører forløbet, så kunne man for eksempel trække forældre, der ikke er gift, men går fra hinanden, i børnepenge,” siger hun.

For Liberal Alliance ville det dog være langt over smertegrænsen. Staten skal ikke blande sig i forældrenes beslutning om at blive skilt, siger børne- og familieordfører Laura Lindahl.

”Det er ikke nogen hemmelighed, at vi synes, at det er dårlig idé med et obligatorisk kursus. Staten skal ikke tvinge voksne myndige mennesker til at genoverveje, når de har et ønske om at være skilt. Mange forældre kan godt finde ud af at blive skilt. Og når de anmoder om skilsmisse, så har de gjort sig de vigtige overvejelser og truffet beslutningen. Jeg tror, at når mor og far skal skilles, så har de tænkt sig rigtig godt om. Dermed ikke sagt, at det ikke er fint med hjælp og gode redskaber, for vi anerkender, at det er rigtig svært, når familien opløses, og mor og far skal skilles, men det burde være frivilligt,” siger hun og understreger, at skilsmisseaftalen stadig tager hånd om børnene:

”Det er det, vi gør med hele det nye system, hvor vi screener børnene i skilsmissesager og inddeler dem i grøn, gul og rød. I de røde sager, hvor der er konflikter, og hvor børnene bliver klemt, skal vi lynhurtigt ind og tage hånd om dem.”