FOA: Voksne skal kunne få "første sygedag" til at passe gamle forældre

Ældre Sagens forslag om ”bedstes første sygedag” har haft svært ved at vinde gehør blandt både politikere og arbejdsmarkedets parter. Men nu vil fagforbundet FOA have idéen med i de kommende overenskomstforhandlinger, og på Christiansborg erklærer partiet Alternativet sig som tilhænger

 FOA-formand Dennis Kristensen ønsker en ”bedstes første sygedag”, det vil sige en familieomsorgsdag på linje med ”barns første sygedag”, i fald ens ældre mor eller far for eksempel skal til lægen eller på hospitalet.
FOA-formand Dennis Kristensen ønsker en ”bedstes første sygedag”, det vil sige en familieomsorgsdag på linje med ”barns første sygedag”, i fald ens ældre mor eller far for eksempel skal til lægen eller på hospitalet. Foto: Ernst van Norde, Polfoto/ritzau.

Når landets fagforeninger går på gaden, er det ofte med krav om flere varme hænder, mere velfærd eller højere lønninger. Men nu står bedstemor og bedstefar også på fagbevægelsens ønskeseddel. I hvert fald melder formand for fagforbundet FOA Dennis Kristensen sig nu klar til kamp for en eller flere omsorgsdage til den såkaldte ”sandwichgeneration”. Det vil sige dem, der måske både skal tage sig af aldrende forældre og børn under opvækst.

Til december skal der udveksles krav til overenskomstforhandlingerne på det offentlige område. Og her ønsker Dennis Kristensen, der som FOA-formand står i spidsen for det tredjestørste fagforbund under LO-paraplyen, at få indført en såkaldt ”fritvalgskonto”, der skal give mulighed for at vælge omsorgsdage til andre formål end at passe egne syge børn. For eksempel til en ”bedstes første sygedag”, det vil sige en familieomsorgsdag på linje med ”barns første sygedag”, i fald ens ældre mor eller far for eksempel skal til lægen eller på hospitalet.

”Mit bedste bud er, at vi kommer til at se overenskomstkrav, som retter sig mod midtergruppen. For eksempel i form af omsorgsdage, som kan bruges på børnebørn eller i forbindelse med, at man for eksempel skal være med til møde om visitation til hjemmehjælp til sine forældre,” siger Dennis Kristensen, der, fortæller han, ”oplever, at der fra FOA’s medlemmer er et meget stort ønske om, at også den gruppe får bevægelsesfrihed”.

”Familieliv er ikke kun børn, det er også ældre. Jeg tror, at vi er derhenne, hvor en række organisationer vil være med til at rejse kravet,” tilføjer Dennis Kristensen.

Det har ellers i flere år skortet på opbakning fra både politisk hold og fra arbejdsmarkedets parter, hvad angår idéen om en ”bedstes første sygedag”. Forslaget har gentagne gange turneret i medierne med Ældre Sagen som afsender. Med sine næsten 800.000 medlemmer er det en forening, som landets magthavere ofte synes ganske lydhøre over for, men ”bedstes første sygedag”-forslaget har ikke tidligere fået større opbakning på Christiansborg.

Dansk Folkeparti har ældrepolitikken som en af partiets mærkesager, men beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted synes ikke, at ”bedstes første sygedag” er noget, Folketinget skal blande sig i.

”Hvis der er nogen, der kan få det med i overenskomsten, er det da alle tiders. Men det er ikke noget, vi blander os i,” siger Bent Bøgsted.

I 2013 gjorde den daværende konservative arbejdsmarkeds- og familieordfører og tidligere socialminister Benedikte Kiær sig til talskvinde for ”bedstes første sygedag”, for, som hun sagde til Ritzau, ”hvis den ældre er hamrende syg af influenza eller noget andet alvorligt, så er det en god idé, hvis man kunne transformere en omsorgsdag til, at man kunne være hos den ældre”.

I dag er Benedikte Kiær borgmester i Helsingør Kommune, og eftersom hun ikke længere er sit partis ordfører på området, vil hun afstå fra et interview. I folketingsgruppen mener familieordfører Orla Østerby ikke, at det er hans område, og beskæftigelsesordfører Rasmus Jarlov er ikke vendt tilbage på Kristeligt Dagblads henvendelse.

Det konservative forslag blev dengang mødt med en kold skulder af både den mangeårige regeringspartner Venstre, af Dansk Arbejdsgiverforening, og, ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten, i de daværende regeringspartier SF og Socialdemokratiet. Benedikte Kiær understregede, at forslaget var en opfordring til arbejdsmarkedets parter, men selv ikke i LO var man klar til at omfavne idéen. For selvom Lizette Risgaard, der dengang var næstformand og i dag står i spidsen for LO, fandt forslaget sympatisk, mente hun også, at de økonomiske tider ikke var til det på daværende tidspunkt.

Fire år senere har opsvinget fået tag i Danmark, og Lizette Risgaard siger til Kristeligt Dagblad, at hun stadig synes, at ”det er et sympatisk forslag, da vi alle kender ikke bare én – men mange – der har en meget presset hverdag, og som godt kunne bruge en omsorgsdag til at passe gamle, syge forældre”.

”Jeg vil dog understrege, at det er overenskomststof og derfor op til de enkelte forbund – det vil sige medlemmerne - at afgøre, om det er noget, de vil bringe ind til forhandlingsbordet,” tilføjer LO-formanden.

På Christiansborg erklærer partiet Alternativet sig samtidig som tilhængere af ”bedstes første sygedag”. Familieordfører Carolina Magdalene Maier kalder ideen ”lige i øjet i forhold til, hvordan vi prøver at knytte generationerne noget mere sammen”.

”Vi barsler også med en familiepolitik, hvor vi kigger lidt den anden vej rundt og ser på, hvordan bedsteforældrene kan hjælpe mere til, så forældrene ikke er så stressede. Faktisk kommer vi til at foreslå, at bedsteforældre også kan tage en omsorgsdag, når børnebørnene er syge. Tit er forældrene stressede, og karrieren er på toppen, så hvis en bedsteforælder kunne tage sygedage, tror jeg, det ville lette noget,” siger hun.