Fagforeninger kritiserer De Radikale for at søge efter gratis arbejdskraft

I Folketinget er det kun Zenia Stampe og andre radikale folketings-medlemmer, der benytter sig af ulønnet arbejdskraft. Fagforeninger kalder nyt radikalt jobopslag for uacceptabelt

"Jeg ville have givet min højre hånd for det job," siger Zenia Stampe (R), som affejer kritik af, at hun søger ulønnet hjælp til sit arbejde
"Jeg ville have givet min højre hånd for det job," siger Zenia Stampe (R), som affejer kritik af, at hun søger ulønnet hjælp til sit arbejde. Foto: Nils Meilvang.

Din opgave bliver at booste mit arbejde som folketingspolitiker og debattør. Det vil sige at gøre alt det, som jeg selv gør i dag, men som jeg godt kunne bruge et par ekstra øjne og hænder til.

Sådan skriver Zenia Stampe (R) i et jobopslag, der blev lagt på hendes officielle Facebook-side i onsdags, og som siden har affødt over 500 kommentarer hvoraf mange er kritiske og fulde af harme.

Reaktionerne skyldes, at stillingen på 15 timer om ugen hos det radikale folketingsmedlem er ulønnet.

LÆS OGSÅ: Stampe: Jeg ville have givet min højre hånd for det job

Det er uacceptabelt, lyder det fra fagforeningerne HK Stat og DJØF.

Dette er et normalt stillingsopslag med timetal, og i lovens forstand er der tale om et stykke reelt arbejde af værdi, som for eksempel en studentermedhjælper kunne tage sig af. Det er under lavmålet, siger Rita Bundgaard, forbundssektorformand i HK Stat.

Rådgivningschef Mette Knudsen fra DJØF mener, at det i dag er en gråzone, mellem frivilligt og lønnet arbejdet. Men i dette tilfælde er der mange praktiske og administrative opgaver, som bør aflønnes som almindeligt arbejde, siger hun.

Dér, hvor man typisk arbejder frivilligt, er som medlem af en forening eller et parti, som man sympatiserer med, og som man gerne vil levere et stykke frivilligt arbejde for. Her er der tale om et opslag, der er sendt ud til hvem som helst, siger Mette Knudsen.

Ifølge Zenia Stampe er det helt normal praksis som folketingspolitiker at benytte sig af ulønnede ansatte. Hun skriver på Facebook som svar på kritikken, at hun jo selv har arbejdet 15 år som ulønnet frivillig.

Ifølge den radikale pressetjeneste har folketingsmedlemmerne Lone Loklindt, Jeppe Mikkelsen og Marlene Borst Hansen en eller flere frivillige medarbejdere under sig.

LÆS OGSÅ: Fagforbund: Zenia Stampe går over stregen

De Radikale er dog det eneste parti, som har ansatte på Christiansborg, der ikke får løn for deres arbejde. Det viser en rundringning til alle partierne, som Kristeligt Dagblad har foretaget.

Alle partier har mange tusinder af frivillige til at arbejde for sig i baglandet og på lokale kontorer, men på Christiansborg har de øvrige partier kun fastansatte eller lønnede studentermedhjælpere og praktikanter, der enten får betaling eller SU som en del af et forløb på for eksempel et universitet.

Vi aflønner vores ansatte. Det har aldrig været et spørgsmål. Alle yder en stor og integreret del af sekretariatets arbejde på Christiansborg, som har stor værdi. Frivillighed er en god ting, men her er der tale om folk med et stort ansvar, siger Liberal Alliances sekretariatschef Mikael Ballegaard Gotfredsen.

Kristeligt Dagblad har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Zenia Stampe og gruppeformand Sofie Carsten Nielsen. De Radikales partisekretær, Rasmus Grue Christensen, svarer dog, at han ikke kan se noget problem.

Jeg kan ikke se nogen forskel på at have en frivillig siddende på Zenia Stampes kontor i København og en frivillig i partiets kontor i Holstebro. Det er det samme arbejde, der bliver løst. Det er helt normalt, at folketingspolitikere har frivillige til at hjælpe sig på alle ledder og kanter, siger han.

Formanden for Folketinget, Mogens Lykketoft (S), skriver i en mail til Kristeligt Dagblad, at ansættelsesforhold reguleres af partierne selv, og at Præsidiet på et møde i februar besluttede ikke at fastsætte fælles retningslinjer for frivilligt arbejde i Folketinget.