FAKTA: 640.000 personer lider af migræne i Danmark

Der er op til tre års ventetid på behandling af kronisk hovedpine i det offentlige. Læs, hvad hovedpine er.

Patienter med kronisk hovedpine kan vente op mod tre år på at få behandling i det offentlige.

Det viser tal, som Berlingske har fået aktindsigt i. Hovedpineklinikkerne på de danske hospitaler har alle ventelister, der overskrider behandlingsgarantien på 30 dage.

Få her et indblik i, hvad hovedpine er:

* Der findes 300 forskellige slags hovedpine. De to største er migræne og spændingshovedpine. Mange patienter er ramt af begge sygdomme.

* Migræne er en folkesygdom og er den tredje hyppigste lidelse i Danmark.

* 640.000 personer lider af migræne. Det bliver også anslået, at omkring 100.000 danskere lider af hovedpine, der er behandlingskrævende.

* Migræne er en biologisk sygdom i hjernen, der er kendetegnet ved tilbagevendende anfald af kraftig og ofte pulserende hovedpine ledsaget af kvalme, opkastning, flimren for øjnene og lyd - eller lydoverfølsomhed.

* Sygdommen kan ikke kureres.

* Et migræneanfald kan vare fra fire til 72 timer, og i de værste tilfælde får migrænepatienter et eller flere anfald hver uge.

* 10 procent af de diagnosticerede patienter har kronisk migræne, som er karakteriseret ved mindst 15 hovedpinedage om måneden.

* Migræne starter oftest i de mest produktive leveår, og rammer hårdest i aldersgruppen 35 - 54 år og blandt personer med en kort uddannelse.

* Personer med migræne har årligt 3,8 millioner flere sygedage end personer uden migræne. Omkring 14 procent af sygedagene skyldes migræne.

* Hvert år koster migræne 420 millioner kroner i behandling og 1,2 milliarder kroner på grund af tabt produktion.

Kilder: Rapporten "Sygdomsbyrden i Danmark", Migræne og hovedpine - politisk inspirationskatalog til Sundheds- og ældreudvalget.