Prøv avisen

FAKTA: Den omstridte blasfemiparagraf

Straffelovens paragraf §140, den såkaldte blasfemiparagraf, stammer fra 1683 som en del af Danske Lov. Foto: Ritzau Scanpix/Iris

Alternativet slutter sig til listen af partier, der vil afskaffe blasfemiparagraffen. Flertallet indeholder dermed partier fra regeringen, selv om statsministerens parti er imod. Bliv klogere på blasfemi paragraffen her

Alternativets medlemmer har besluttet, at partiet går ind for at afskaffe den såkaldte blasfemiparagraf. Partiet udgør dermed sammen med De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten et flertal for at afskaffe paragraffen.

Flertallet indeholder dermed partier fra regeringen, selv om statsministerens parti er imod. Du kan lære mere om paragraffen her:

1. Stammer fra 1683

Straffelovens paragraf 140, den såkaldte blasfemiparagraf, stammer fra 1683 som en del af Danske Lov. Den blev lavet for at beskytte Gud, fordi det var derfra, kongen hentede sin legitimitet.

2. Blasfemiparagraffen idag

I dag er den formuleret sådan: "Den, der offentligt driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil fire måneder".

3. Få sager om blasfemi

Danske dommere bliver yderst sjældent præsenteret for straffesager om blasfemi. Det er kun sket tre gange, siden den nuværende straffelov blev indført i 1930.

4. Sidste blasfemi-dom faldt i 1938

Sidste gang, der faldt dom efter blasfemiparagraffen var i 1938, hvor personer fra det nazistiske miljø i Danmark delte antisemitiske løbesedler ud.

5. DR værter tiltalt for blasfemi

I 1971 blev to programchefer i Danmarks Radio tiltalt for blasfemi, efter at sangerinden Trille i tv havde sunget visen "Øjet" med tekst af Jesper Jensen. Retten i Gladsaxe frifandt de to programchefer.

6. Mange tiltaler om blasfemi er blevet afvist

Der har været rejst flere tiltaler, der er blevet afvist af Anklagemyndigheden. Det drejer sig blandt andet om en anmeldelse mod Jyllands-Posten for Muhammedtegningerne og mindst 11 andre sager.

7. Seneste sag: Video af koranafbrændning

22. februar i år blev en nordjysk mand sigtet efter paragraffen, fordi han offentliggjorde en video på det sociale medie Facebook, hvor han brænder Koranen af.

8. Paragraffen er forsøgt afskaffet før

Det er ikke første gang, at blasfemiparagraffen foreslås afskaffet. I 1973 forsøgte Anker Jørgensens socialdemokratiske regering. Fra 2004 har der været flere forsøg fra partier uden for regering på at fjerne paragraffen.

9. Nabolande har også fjernet lignende paragraffer

Både Holland, Island og Norge har afskaffet lignende paragraffer de seneste år. Sverige fjernede deres i 1970.