I alt fire sager er kommet frem om, at kvinder skulle have været udsat for uønsket seksuel kontakt af Radikale Venstres nu afgåede politiske leder Morten Østergaard.
Tre af hændelserne er beskrevet i en redegørelse om partiets håndtering af sagerne, som Radikale Venstre har offentliggjort denne uge.
Men gennem medier og Facebook-opslag fra blandt andre Ida Auken, der er folketingsmedlem for partiet, og som lige nu er på sygeorlov, er mere detaljerede anklager mod Østergaard kommet frem.
Her er, hvad vi ved om sagerne:
* For knap ti år siden: Lotte Rod.
16. september i år skriver det radikale folketingsmedlem Lotte Rod på Facebook, at hun er blevet taget på i både Radikal Ungdom og Radikale Venstre. Hun nævner ingen navne.
Efterfølgende fortæller hun, at hun blandt andet har oplevet at få en hånd på sit lår, som var uønsket, og som hun fjernede.
Efter et dramatisk gruppemøde på Den Sorte Diamant 7. oktober fortæller Morten Østergaard, at det var ham, der for knap ti år siden lagde hånden på Lotte Rods lår. Han går af som politisk leder for partiet med den begrundelse at, han havde håndteret sagen dårligt.
Efterfølgende skriver Morten Østergaard på Facebook, at han er bekendt med yderligere tre sager om kvinder, der har følt sig krænket af ham. De er denne uge blevet beskrevet i partiets redegørelse.
* Efteråret 2015: Katrine Robsøe.
Ifølge redegørelsen oplevede en daværende ansat i partiets sekretariat ved en festlig lejlighed i 2015 uønsket seksuel opmærksomhed fra daværende politisk leder Morten Østergaard.
Der var ifølge redegørelsen tale om "upassende berøringer".
Mandag oplyste Katrine Robsøe, der er nuværende folketingsmedlem for De Radikale, at sagen omhandler hende. Hun var i 2015 studentermedhjælper i partiets sekretariat.
I sommeren 2016, hvor Robsøe ikke længere var ansat i sekretariatet, henvendte hun sig ifølge redegørelsen til sekretariatsledelsen om sagen med henblik på, at Morten Østergaard skulle irettesættes. Målet var at undgå lignende oplevelser for andre ansatte.
* Sommeren 2016: En praktikant.
Partiets redegørelse beskriver, at en daværende ansat i partiets sekretariat ved en festlig lejlighed i sommeren 2016 oplevede uønsket seksuel kontakt fra Morten Østergaard.
Ifølge B.T.'s oplysninger var der tale om en praktikant, som oplevede, at Morten Østergaard tog på hende flere gange.
Senere i 2016, da hun ikke længere var praktikant i partiet, gik hun til sekretariatsledelsen med sagen. Ligeledes med det formål, at Østergaard skulle irettesættes.
* Sommeren 2017: Ung kvinde på Folkemødet.
Ifølge De Radikales redegørelse fortæller "en mellemmand" i sommeren 2017 til sekretariatschefen, at en kvinde har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed fra Morten Østergaard ved en festlig lejlighed.
Kvinden har været ansat i Radikale Venstres sekretariat, men er det ikke på det pågældende tidspunkt. Det oplyses fra mellemmanden, at kvinden ikke ønsker offentlighed om henvendelsen.
Sagen påtales over for Morten Østergaard, som ifølge redegørelsen ikke giver udtryk for, at sagen er ukorrekt.
De Radikales folketingsmedlem Ida Auken, der i øjeblikket er sygemeldt med stress, skriver onsdag på Facebook, at situationen udspillede sig på Folkemødet 2017, hvor Morten Østergaard befamlede en ung kvinde og opførte sig "stærkt grænseoverskridende".
Ida Auken fortæller, at hun samme år fortalte blandt andre den nuværende politiske leder af De Radikale, Sofie Carsten Nielsen, om sagen. Også partisekretæren og landsformanden fik ifølge Auken besked.
Ifølge Auken bad hun "udtrykkeligt" Sofie Carsten Nielsen om at gribe ind over for Østergaard.
Hun skriver, at svaret fra ledelsen var, at man "var begyndt at mandsopdække Morten og lægge ham i seng, når han blev for beruset". Hvilket Auken sagde, at hun ikke mente "var godt nok".
Sofie Carsten Nielsen afviser onsdag at være blevet orienteret om sagen og kalder Aukens anklager for "falske" og et "forsøg på at destabilisere partiet". Også landsformand Svend Thorhauge afviser at være blevet informeret om sagen.
Partisekretær Lars Beer Nielsen har ifølge Ida Auken skriftligt bekræftet over for hende, at hun har talt med ham om sagen.
Kilder: De Radikales redegørelse om klager, B.T. og Ritzau.
/ritzau/