Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

FAKTA: Enhedslistens hovedkrav til finansloven

Se Enhedslistens hovedkrav til finansloven Foto: Kasper Palsnov/ Denmark

Regeringen og Enhedslisten er søndag aften fortsat ikke enige om næste års finanslov. Her er EL's hovedkrav

Enhedslisten og regeringen står stejlt over for hinanden under de afgørende forhandlingerne om finansloven.

Aftalen skal sikres senest mandag, ellers vil Folketinget ikke få ordentlig tid til at tredjebehandle lovforslaget, inden politikerne går på juleferie.

Her er Enhedslistens hovedkrav:

* Minimumstandarder for plejen af landets ældre: Enhedslisten kræver, at de ældre får ret til et bad to gange om ugen, rengøring hver anden uge, en årlig hovedrengøring samt ledsagede gåture i det fri.

* Det krav har regeringen tidligere afvist, da den mener, at det skal være op til den enkelte kommune at tilrettelægge hjælpen til de ældre.

- Ifølge Ritzaus oplysninger har Corydon tilbudt en hensigtserklæring på området, men Enhedslisten kræver at få det skrevet ind som et egentlig retskrav.

* Lovgivning om kædeansvar i kommuner og regioner: Det vil betyde, at hovedentreprenører hæfter for, at underentreprenører lønner deres ansatte efter danske løn- og arbejdsvilkår ved offentligt bygge- og anlægsarbejde. Også det krav har finansminister Bjarne Corydon (S) tidligere afvist.

* Det er i dag frivilligt, om kommuner og regioner vil indføre kædeansvar lokalt, og det bør ikke bestemmes ved lov fra Christiansborg, mener regeringen. Corydon understreger, at regeringen har fremlagt en række andre forslag til at bekæmpe social dumping.

* Flere offentlig ansatte: Enhedslisten ønsker 8000 flere offentlig ansatte for at forbedre velfærden for blandt andre ældre. Det vil koste i alt 2,5 milliarder kroner, vurderer Enhedslisten.

* Regeringen har lagt flere penge på bordet til ældrepleje, men det er lagt fra nok til at indfri Enhedslistens ønsker.