Prøv avisen

FAKTA: Hvad er et paradigmeskift?

DF har gjort et 56 år gammelt begreb centralt i dansk politik. Fredag kom det med i finansloven for næste år.

Dansk Folkeparti har under finanslovsforhandlinger krævet et paradigmeskift, og det kommer der med finansloven for 2019.

Det siger finansminister Kristian Jensen (V) og DF's gruppeformand, Peter Skaarup, på et pressemøde fredag.

Her kunne parterne efter lange forhandlinger fremlægge en finanslov for 2019.

Læs om oprindelse og betydning af ordet paradigmeskift:

* I mere end et år har begrebet i en dansk politisk sammenhæng været synonymt med markante stramninger af udlændingepolitikken.

* Ifølge Ritzaus telegrambase var det statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der introducerede begrebet i udlændingedebatten i december 2017.

* Siden har Dansk Folkeparti taget ordet til sig og brugt det som en betegnelse for partiets krav om blandt andet flere hjemsendelser af flygtninge.

* Oprindeligt blev ordet paradigmeskift introduceret af den amerikanske videnskabsmand Thomas Kuhn i 1962. Det skete i bogen "The Structure of Scientific Revolutions", der fik titlen "Videnskabernes revolutioner", da den udkom på dansk i 1973.

* Kuhns teori er, at videnskab altid foregår inden for nogle antagelser om virkeligheden og en standard for rationalitet. Det kaldes et paradigme.

* Det er paradigmet, der bestemmer, hvad der regnes for relevant, og hvordan det skal tolkes.

* Den videnskabelige udvikling sker, når uløselige problemer opstår og får paradigmet til at bryde sammen. Det erstattes af et nyt paradigme. Der er altså sket et paradigmeskift.

* Et eksempel er, hvordan fysikken er gået fra Newtons lære til Einsteins teorier.

* Kuhn var fysiker, videnskabshistoriker og videnskabsfilosof. Han var professor ved Harvard, Berkeley og Princeton universiteter og til sidst ved Massachusetts Institute of Technology.

Kilder: Ritzau og denstoredanske.dk.

/ritzau/