Prøv avisen

FAKTA: Muhammedtegningerne spøger stadig efter et årti

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) kom i centrum i sidste uge, da hun delte billede af de omstridte Muhammedtegninger. Foto: /ritzau/Khan Tariq Mikkel/arkiv

Det udløste en stor udenrigspolitisk krise, at Jyllands-Posten i 2005 viste 12 tegninger af profeten Muhammed.

I udstillingen "Billedstorm fra reformationen til i dag" sætter Skovgaard Museet i Viborg fokus på, hvordan køn, fremmedhed og blasfemi kan provokere, skabe misforståelser og blive censureret.

Museet vil ikke vise Muhammed-tegningerne, fordi de ifølge museumsleder Anne-Mette Villumsen vil skygge over den nuancerede fremstilling af blasfemisk kunst.

Det fik i sidste uge udlændingeminister Inger Støjberg (V) til at dele et billede af, at baggrundsskærmen på hendes iPad er Kurt Westergaards omstridte tegning af Muhammed med en bombe i sin turban.

Få her et overblik over Muhammed-krisen:

* 30. september 2005 trykker Jyllands-Posten 12 tegninger af profeten Muhammed som en kommentar til kunstneres selvcensur. De udløser stor debat både i og uden for Danmark.

* I oktober samme år afviser daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) at mødes med 11 muslimske ambassadører for at drøfte tegningerne.

* I november samme år rejser en delegation af danske muslimer til Mellemøsten for at skaffe opbakning til en international fordømmelse.

* I begyndelsen af 2006 opfordrer internationale muslimske organisationer muslimer til at undlade at købe danske varer. Danske ambassader i Iran, Libanon og Syrien sættes i brand.

* I maj 2006 genoptrykker Politikken de 12 tegninger.

* I 2008 anholdes tre mænd for at planlægge at slå en af tegnerne, Kurt Westergaard, ihjel. Som reaktion genoptrykker danske aviser hans tegning. To af de tre mænd udvises af landet, mens den tredje senere løslades.

* I juni samme år sprænger en bilbombe foran den danske ambassade i Islamabad i Pakistan og dræber seks personer.

* I 2009 anholder amerikansk politi to mænd for blandt andet at planlægge at dræbe Kurt Westergaard.

* 1. januar 2010 bliver Kurt Westergaard angrebet i sit hjem af en somalisk mand med en økse. Westergaard gemmer sig i et sikringsrum og ringer efter politiet.

* I februar samme år undskylder Politiken sin genoptrykning af tegningerne.

* I september 2010 kommer tjetjeneren Lors Doukaev ved et uheld til at detonere en brevbombe på Hotel Jørgensen i København. Bomben var tiltænkt Jyllands-Postens redaktion.

* I december samme år anholder dansk politi fire mænd, der ifølge den danske og svenske efterretningstjeneste har planlagt at angribe Jyllands-Postens redaktion.

Kilder: Ritzau, Jyllands-Posten, Politiken, Berlingske.

/ritzau/