FAKTA: Omar El-Hussein dræbte to under terrorangreb i København

Det er fredag fem år siden, at Omar El-Hussein skød og dræbte filminstruktør Finn Nørgaard og vagt Dan Uzan.

Blomsterhav foran Synagogen i Krystalgade i København mandag den 16. februar 2015. Det var det sted, Dan Uzan blev skuddræbt, da han stod vagt ved en jødisk konfirmation natten til den 15. februar 2015.
Blomsterhav foran Synagogen i Krystalgade i København mandag den 16. februar 2015. Det var det sted, Dan Uzan blev skuddræbt, da han stod vagt ved en jødisk konfirmation natten til den 15. februar 2015. Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix.

Det blev kaldt det værste angreb på dansk jord i nyere tid, da Omar El-Hussein skød og dræbte to mennesker under angreb i København i februar 2015.

Fredag er det fem år siden, og det markeres med blandt andet fredsoptog og uddeling af pris fra Finn Nørgaard-foreningen.

Her kan du læse mere om, hvad der skete den 14. og 15. februar 2015:

* Lørdag eftermiddag den 14. februar holdes et debatmøde i kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København. Mødet handler om ytringsfrihed og censur. Omkring 50 mennesker deltager, heriblandt den svenske tegner Lars Vilks.

* Mens mødet er i gang begynder en person at affyre skud mod Krudttøndens foyer og café. Der er tale om 22-årige Omar El-Hussein.

* Filminstruktør Finn Nørgaard, der deltager i arrangementet, forsøger at overmande gerningsmanden, men bliver skudt og dræbt.

* Desuden bliver tre betjente såret. To af dem er fra Politiets Efterretningstjeneste, PET.

* Omar El-Hussein flygter fra stedet, og der indledes en eftersøgning. Politiet og PET efterforsker hændelsen som et terrorangreb.

* Omkring klokken 01 natten til den 15. februar affyrer Omar El-Hussein igen skud foran den jødiske synagoge i Krystalgade i det indre København.

* Denne aften er der et privat arrangement i synagogen, og udenfor er en vagt og politi. 37-årige Dan Uzan, der var vagt, bliver skudt og dræbt. To betjente bliver såret.

* Omar El-Hussein når at flygte igen. Han bliver dræbt tidligt søndag morgen den 15. februar efter en skudveksling med politiet på Svanevej tæt på Nørrebro Station.

Kilder: Ritzau.

/ritzau/