Prøv avisen

FAKTA: Reform skulle give lærere og elever flere skoletimer

Reformen gjorde det i første omgang obligatorisk for skoler at tilbyde lektiehjælp, men det var et frivilligt tilbud for eleverne. Foto: /ritzau/Joachim Adrian/arkiv

Folkeskoler bruger en paragraf i loven til at gøre skoledagen kortere for en stor del af eleverne.

43 procent af folkeskolerne siger i en undersøgelse, at de nu anvender en særlig paragraf i folkeskoleloven til at skære ned på den understøttende undervisning.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

Her kan du se, hvad idéen var, da dagene i sin tid blev gjort længere:

* Den 13. juni 2013 blev den daværende regering - bestående af Socialdemokraterne, De Radikale og SF - enig med Dansk Folkeparti, Venstre og De Konservative om en reform af folkeskolen.

* Reformen skulle betyde flere timer for både elever og lærere. Den trådte officielt i kraft i august 2014.

* Det blev i første omgang obligatorisk for skoler at tilbyde lektiehjælp, men det var et frivilligt tilbud for eleverne. I skoleåret 2015/2016 blev det obligatorisk for elever at tage imod tilbuddet.

* Timetallet for elever blev hævet, så en skoleuge udgjorde 30 timer i børnehaveklassen til 3. klasse, 33 timer i 4.-6. klasse og 35 timer i 7.-9. klasse.

* Der kom flere dansk- og matematiktimer på skemaet, eleverne skulle undervises i engelsk fra 1. klasse samt et andet fremmedsprog fra 5. klasse, og så kom der motion og bevægelse i gennemsnitligt 45 minutter om dagen.

* Lærerne skulle undervise flere timer om ugen, end de gjorde tidligere. De skulle desuden arbejde på skolen 37 timer om ugen.

* Tidligere havde lærerne et frirum til at forberede sig hjemmefra på alle tidspunkter af døgnet.

Kilder: Ministeriet for Børn og Undervisning, Kommunernes Landsforening, Kommunerne og Regionernes Lønkontor og Lærernes Centralorganisation

/ritzau/