Prøv avisen

FAKTA: Det ved vi om regeringens sikkerhedspakke

Regeringen vil torsdag fremlægge sikkerhedspakke med en række konkrete forslag til "massivt" øget overvågning.

Regeringen vil torsdag præsentere en "sikkerhedspakke", der indeholder forslag til udvidet overvågning i det danske samfund og strafskærpelser.

Herunder følger det, der indtil videre er kommet frem om indholdet.

Overvågning:

* Regeringen vil foreslå, at politiet skal opsætte "markant mere tv-overvågning" i form af 300 flere kameraer. Politiet skal kunne sætte dem op på eget initiativ overalt i landet, hvor det vurderes at være nødvendigt.

* Politiet skal have midler til at anskaffe sig fire mobile overvågningsvogne, der kan overvåge i realtid. De skal kunne sættes ind i forbindelse med alvorlige hændelser.

* Mulighederne for at overvåge eksempelvis offentlige bygninger skal udvides, så der ifølge statsministeren bliver mulighed for at "overvåge bredere og ikke kun snævert".

* Politiet skal have beføjelser til at kunne pålægge offentlige myndigheder overvågning, hvis der efter politiets vurdering er behov for det.

* Kommunerne skal have mulighed for - under indragelse af politiet og for egen regning - at lave generel tv-overvågning af det offentlige rum. Det gælder blandt andet i nattelivet tæt på restaurationer.

* Det skal gøres obligatorisk for alle private og offentlige myndigheder at registrere tv-overvågning i politiets register POLCAM, så alle videoovervågningskameraer bliver registreret et samlet sted.

* Politiet skal have mulighed for i længere tid at opbevare data fra nummerpladeskanninger. I dag må politiet kun opbevare informationer, som ikke har givet resultat, i 24 timer.

* Politiet og Politiets Efterretningstjeneste skal i "ekstraordinære situationer" have mulighed for at overtage al tv-overvågning i hele Danmark og overvåge i realtid.

Grænsekontrol:

* Der skal indføres midlertidig grænsekontrol for rejsende fra Sverige til Danmark. Kontrollen skal indføres fra midten af november og vil være punktvis.

* Oprettelse af nyt center for politisamarbejde og kriminalitetsbekæmpelse i Øresundsregionen.

Strafskærpelser:

* Sprængninger ved offentlige bygninger skal ses som angreb på staten. Derfor skal straframmen hæves til op til 18 år.

* Besiddelse af eksplosiver på offentlige steder eller steder, hvor mange opholder sig, skal stige til 3,5-4 år.

Kilder: Berlingske, Justitsministeriet.

/ritzau/