FAKTA: Sådan fungerer overvågningsprogram til elever

Undervisningsministeriet har siden gymnasiereformen i 2016 arbejdet på at øge kontrollen med eksamenssnyd.

Studerende på gymnasieuddannelserne er godt og grundigt utilfredse med et nyt program udviklet af Undervisningsministeriet kaldet Den Digitale Prøvevagt.

Torsdag morgen har S, SF og Enhedslisten meldt ud, at de vil have en test af programmet planlagt samme dag droppet. S og SF er med i forligskredsen bag gymnasiereformen i 2016.

Her blev det besluttet, at ministeriet skulle arbejde for at forbedre kontrollen med snyd. I 2017 og 2018 blev det besluttet, at der skulle udvikles et program til at overvåge elevernes computere.

Det er planen, at de studerende til sommerens eksamener skal pålægges at installere programmet på deres computere, for at få lov til at gå til eksamen.

Sådan fungerer det:

* Når eksamen starter, begynder programmet at registrere, hvad den studerende foretager sig på computeren.

* Programmet registrerer, hvilke internetsider den studerende besøger, hvilke programmer der kører på computeren, og programmet tager med jævne mellemrum billeder af computerens skærm og ved større skærmændringer.

* Registrerer programmet nogle aktiviteter på computeren, som ikke er tilladt til eksamen, vil programmet give besked til institutionen. De kan så hente data over elevens computerbrug. Det kan ske både under og efter prøven.

* Den store mængde data kan også bruges til stikprøvekontroller. For eksempel hvis nogle studerende måske har klaret sig markant bedre end forventet.

* Ministeriet oplyser, at programmet først starter sin overvågning, når prøven starter og senest til 10 minutter efter prøvens afslutning.

* Data indsamlet fra elevernes computere vil blive opbevaret på en central server i Irland i fire måneder. Serveren ejes af internetgiganten Amazon.

* Ministeriet har forsikret Ekstra Bladet om, at data vil blive opbevaret på serveren i krypteret form, ligesom Amazon ikke må opbevare data uden for EU.

* En elev har dokumenteret, at programmet har taget skærmbilleder og gemt dem på computeren, selvom der ikke var en eksamen i gang. Det har ført til frygt for, at programmet overvåger eleverne, selv når de ikke er til eksamen.

* Undervisningsministeriet har til Ekstra Bladet oplyst, at det problem nu er løst. Der er ikke krav om, at de studerende skal have programmet liggende på computeren. Det kan slettes efter endt eksamen.

* Ivan Bjerre Damgård, professor i datalogi ved Aarhus Universitet, har til Altinget kaldt det for et "aggressivt" program, der "holder øje med alt muligt, der sker på computeren".

* Professoren mener ligeledes, at programmet blandt andet kan gøre elevernes computere sårbare over for hackerangreb.

Kilder: Undervisningsministeriet, Ekstra Bladet, Altinget.

/ritzau/