Prøv avisen

Familier hjælper med voldtægt af tvangsgiftede piger

Advokat oplever, at stadig flere unge kvinder udsættes for voldtægt i tvangsægteskaber Foto: Claude Prigent

Advokat oplever, at stadig flere unge kvinder udsættes for voldtægt i tvangsægteskaber

Et stigende antal unge, danske kvinder med mellemøstlig baggrund udsættes for vold og voldtægt i deres tvangsægteskaber.

Derfor går den århusianske advokat Simon Eilrich nye veje i et forsøg på at hjælpe kvinderne. Ifølge advokaten sker overgrebene ofte med pigernes familiers viden eller medvirken. Så han går nu efter at få de pårørende dømt.

Det skriver Århus Stiftstidende torsdag.

Advokaten førte sidste år 12 sager for danske piger med mellemøstlig baggrund.

Flere førte til, at fætre eller brødre blev dømt for medvirken til vold og voldtægt.

Simon Eilrich håber, at signalet kan føre til, at de brådne kar i indvandrermiljøet ændrer holdning.

»Vi har tilfælde, hvor kvindens mødre og fædre holder døren, så manden rent fysisk får »adgang til at sætte sig i respekt,« siger Simon Eilrich til avisen.

»Straffeloven er klar. Den, der hvisker »hvis du er en mand«, holder døren, gemmer kvindens mobiltelefon eller skruer op for tv'et, er medvirkende,« siger Simon Eilrich.

Han er ofte bistandsadvokat for unge piger med mellemøstlig baggrund og oplever en stigning i antallet af overgreb i takt med, at pigerne bliver studenter og bedre uddannet.

Hos Landsorganisationen af Kvindecentre, LOKK, har næsten halvdelen af kvinderne på centrene - 46 procent - en anden baggrund end dansk.

LOKKs krisetelefon for unge danskere med mellemøstlig baggrund, der lever i spændingsfeltet mellem æresbegreber og dansk kultur, har på et år oplevet næsten en fordobling i antallet af opkald. Krisetelefonen fik 833 opkald i 2010 mod 440 henvendelser året før.