Familievejleder: Små børn har bedst af at bo hos mor

Mødre er bedst til omsorg, hævder familievejleder i en ny bog om skilsmisser. Udokumenteret, lyder kritikken

I langt de fleste tilfælde er det bedst for børn op til fire-seks års-alderen primært at bo hos deres mor, når forældrene bliver skilt, skriver familievejleder Lola Jensen i ny bog.
I langt de fleste tilfælde er det bedst for børn op til fire-seks års-alderen primært at bo hos deres mor, når forældrene bliver skilt, skriver familievejleder Lola Jensen i ny bog. . Foto: Kristian Granquist.

I langt de fleste tilfælde er det bedst for børn op til fire-seks års-alderen primært at bo hos deres mor, når forældrene bliver skilt.

Sådan lyder anbefalingen fra familievejleder gennem 31 år Lola Jensen, som på mandag udkommer med en ny bog om skilsmisser med titlen ”Pas på familien - også når den går i stykker”.

”De små børn er bedst tjent med at være hos deres mor. Moderen er den primære person fra begyndelsen, og barnet kender hendes lyd og lugt. Hun er lig med den omsorg, som små børn har brug for. Det er der selvfølgelig også mange mænd, der er. Men skal jeg beslutte som familievejleder, hvad der er bedst for barnet, så er det moderen, der er den bedste af to gode løsninger.”

Hun er klar over, at hun vil blive beskyldt for at bombe ligestillingen tilbage, men mener, at det er på tide at tale imod den såkaldte og populære 7/7-ordning, hvor forældrene fordeler dagene med børnene ligeligt mellem sig - med det resultat, at børnene bliver stressede.

Og mens børnene er små, bør det altså være moderen, der har størstedelen af samværet, hvis Lola Jensen kan bestemme.

Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen mener, at Lola Jensen diskvalificerer faderens betydning ved at sige, at børn er bedst tjent med mor.

”Det er en disrespekt for de mange unge engagerede og kærlige fædre, vi ser i dag. Jeg har ikke kendskab til forskning, der siger, at mor er bedst til omsorg. Jeg er enig i, at børn i hvert fald op til tre-års alderen må have en fast base, som oftest vil være hos moderen, men det skal være en ordning med elastik og fleksibilitet, som tilgodeser, at faderen elsker barnet lige så meget, og giver ham mulighed for at se barnet ofte, så de bevarer den nødvendige tilknytning,” siger Margrethe Brun Hansen.

Praktiserende læge og forfatter til ”Bogen om barnet” Lise-Lotte Hergel mener heller ikke, der findes nogen faglig dokumentation for, at mødre er bedre til omsorg.

”Jeg har ingen undersøgelser, der kan underbygge hendes påstand. Jeg mener, det afhænger af tilknytning, og at det er uafhængigt af køn. Efter min bedste overbevisning afhænger det af nærvær og tilstedevær, og det er fuldstændig ligegyldigt, om det så er far eller mor.”

Landsformand i Foreningen Far Jesper Lohse er oprørt over udsagnet, som han finder ”direkte diskriminerende”:

”Vi skal passe på med at putte alle børn og familier ned i den samme kasse. Vi ser masser af børn, som lever fuldstændig ligeværdigt med far og mor lige fra fødslen, og som er lige trygge ved forældrene. Derfor er det også helt individuelt, hvad der er bedst for barnet. Vi skal selvfølgelig have respekt for, at det er mor, der ammer, men derudover ser vi masser af eksempler på, at far sagtens kan være den primære omsorgsperson. Med den udmelding bringer hun alle de børn i fare, som efter en skilsmisse ville have det bedre hos deres far,” siger han.