Prøv avisen

Fans puster til ilden i debat om homofobi

FCK-angriber Viktor Fischer mod OB på Odense-rivalernes hjemmebane søndag. Efter kampen klagede han over homofobiske tilråb fra tilskuerpladserne. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Homofobiske sange har resulteret i anmeldelser til Fodboldens Disciplinærinstans. Både spillere, fanklubber og organisationer kritiserer fodboldfans' opførsel.

Søndag aften blev det for meget for Viktor Fischer.

Angriberen fra FC København havde lagt øre til homofobiske tilråb og sange rettet mod ham selv og hans hold under en superligakamp mod OB.

Så da kampen sluttede med en 1-0-sejr til FCK, gik Viktor Fischer ned mod OB-tilhængerne, tildelte dem fingerkys og brokkede sig over deres opførsel.

Og så gik debatten om tonen på fodboldtribunerne for alvor i gang.

Tirsdag gik Fodboldens Disciplinærinstans så ind i sagen og meddelte, at den vil se nærmere på episoden. Det samme gælder en episode, der fandt sted mandag aften.

Her var det Brøndby-fans, der gjorde sig skyldige i homofobiske tilråb, da de sang "Fischer, han er gay" - oversat til dansk: "Fischer, han er bøsse" - med henvisning til 24-årige Viktor Fischer.

Det skete efter en kamp mod FC Nordsjælland i Farum.

Inden Fodboldens Disciplinærinstans besluttede at undersøge sagerne, havde foreningen Pan Idræt anmeldt hændelserne. Pan Idræt har fokus på mangfoldighed og kæmper mod homofobi i idrætten.

- Vi står i en situation, hvor både spillerne siger fra, og klubberne siger fra. OB har selv været ude og berigtige og sige, at det faktisk skete. Det samme har Brøndby, siger foreningens formand, Christian Bigom.

- Så nu er der faktisk en mulighed for, at fodboldens egne instanser kan gøre noget ved det med de regler og love, de selv har opsat.

Søndag aften meldte OB officielt ud, at klubben ikke accepterer den type ytringer, som var blevet sendt af sted mod FCK-spillerne. Det samme gjorde de officielle fanklubber i FCK og OB dagen efter.

- OB tager naturligvis stærkt afstand fra homofobiske tilråb. Vi er godt klar over, at fodbold kalder på de store følelser, og at man kan blive sur, vred og skuffet. Men vi vil ikke acceptere tilråb, som har homofobisk, racistisk eller diskriminerende karakter, skrev OB på Twitter.

Hos LGBT Danmark - landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner - roser forperson Peder Holk Svendsen, at klubber, fanklubber og spillere siger fra over for nedladende ytringer fra tribunerne.

- Både fra Viktor Fischers side og fra det organiserede fodbolddanmark bliver det italesat, at det er et problem, siger han.

Også Socialdemokratiets kultur- og idrætsordfører, Mogens Jensen, roser FCK-spilleren for at sætte foden ned.

Han opfordrer desuden Fodboldens Disciplinærinstans til at sanktionere i begge sager.

- Den skal vise, at det har konsekvens at komme med homofobiske tilråb i fodbold, siger Mogens Jensen.

Kulturminister Mette Bock (LA) har bedt Dansk Boldspil-Union (DBU) om en redegørelse.

- At vi har passionerede fans er der intet i vejen for, men at begynde at diskriminere i forhold til seksualitet, race, tro og andre ting, det vil vi ikke acceptere, siger hun.

Også hun opfordrer til at finde sanktionskortet frem uden dog at være konkret om, hvem der skal sanktioneres, og hvordan det skal ske.

Disciplinærinstansen kan ikke sanktionere udvalgte fans, men den kan straffe de enkelte klubber.

/ritzau/