Prøv avisen

Farvel til venlige Villy

Villy Søvndal (SF) sagde i går med øjeblikkelig virkning farvel og tak til både udenrigsministerpost og titlen som medlem af Folketinget. – Foto: .

Med lunefulde bemærkninger og et succes-kælenavn i bagagen gjorde Villy Søvndal SF til regeringsparti. I går takkede han af som udenrigsminister og folketingsmedlem

Villy Søvndal må have gjort sig mange tanker.

I går må han have tænkt på sit fremtidige liv, sit nu overståede politiske liv og på sit helbred. I tankerne om helbredet tænkte han måske tilbage til efteråret for otte år siden, hvor han sikkert uden at vide det sagde et par sætninger, som indrammede hans onsdag den 11. december 2013 uhyre præcist.

Det er som om, at hver gang vi nyder det liv, vi har fået, mister vi point i forhold til dem, der knokler videre. Jeg tror, vi må gøre op med, at jo mere vi stresser, jo bedre bliver det.

LÆS OGSÅ: Det endelige farvel til S-SF-R-eksperimentet

Det gjorde 61-årige Søvndal op med i går efter et langt, hektisk politisk liv. Han sagde med øjeblikkelig virkning farvel og tak til både udenrigsministerpost og titlen som medlem af Folketinget. Afskeden kom først på eftermiddagen som altryddende breaking news på de elektroniske medier, samtidig med at hans partikollega og formandsefterfølger, Annette Vilhelmsen, forsøgte at redde sig igennem et tre timer langt samråd om sin det er en million til dig-fadæse over for Lisbeth Zornig Andersen. Ganske belejlig timing, anførte flere.

Sidst på eftermiddagen tog Søvndal, som er vokset op med folkeviser og fædrelandssange i et indremissionsk hjem, så personligt afsked via DR og TV 2 fra landsbyen Sdr. Bjert uden for Kolding, hvor han bor med hustruen Heidi Perto, som i november også blev ramt af et hjerteanfald. Han fortalte, at det ville være at spille hasard med sit helbred at fortsætte i politik efter den blodprop, han fik i hjertet i efteråret. Han fortalte, at han har været glad for sit politiske folketingsliv, som har varet siden 1994. Og han fortalte, at han er stolt af at have været med til at gøre Danmark til det grønneste land i verden.

LÆS OGSÅ: Regeringens tvivlsomme krise

Dengang i efteråret for otte år siden, hvor Kristeligt Dagblad interviewede ham i Sdr. Bjert, havde han trukket en brun læderjakke om skuldrene. Det havde han også i går. Dengang for otte år siden talte han bramfrit om udenrigspolitik og om Irak-krigen med formuleringer som, det er en ufattelig dumhed, at man tror, man kan påtvinge et folk det system, man selv synes er bedst. Sådan talte han ikke i går.

For meget ændrede sig, da Søvndal i oktober 2011 efter eget ønske blev udenrigsminister. Tidligere udmeldinger om George W. Bush som en nyttig idiot og ovenstående udtalelse om Irak-krigen pakkede han behørigt ned i den ministerielle diplomatsprogsmappe, og det var samtidig slut med bemærkelsesværdige udfald om, at religiøse mørkemænd kunne gå af helvede til.

Det er dog langtfra kun de bombastiske udmeldinger, Søvndals retorik vil blive husket for. Lige så stærkt i den politiske erindring om SF-formanden fra 2005-2012 må stå hans lunefulde bemærkninger og glimtet i øjet, som sammen med politiske vindersager kastede begrebet Villy-effekten af sig, da vælgerne strømmede til SF ved folketingsvalget i november 2007.

Villy Søvndal blev tiljublet på valgaftenen, hvor SF sikrede sig historiske 23 mandater på Christiansborg, og Søvndal slog endnu en historisk milepæl i den folkesocialistiske muld, da han førte SF i regering ved valget i 2011.

Godt nok var Villy-effekten på det tidspunkt dampet af, og en stor portion vælgere var smuttet, men SF var for første gang nogensinde et regeringsparti. Steen Gade, udenrigs- og klimaordfører for SF og en magtfaktor i partiet, opsummerer:

Villy fik SF i regering. Det er han den eneste, der har kunnet i SFs historie. Det er en gevinst, som SF altid vil kunne finde frem. Og han har vist meget mod den almindelige forståelse at en SFer kan være udenrigsminister.

I går skyndte politikere fra den ene fløj til den anden sig hen foran TV 2 News-kameraerne for at sige farvel til udenrigsminister Søvndal. De fleste fortalte, at de vil savne Søvndal som menneske, mens meningerne ikke overraskende var mere delte om hans politiske virke. Fra Steen Gades mund er ordene positive:

Villy er absolut en ener. Han er måske den største politiker i SFs historie, for én ting er at få stemmer, noget andet er at bruge stemmerne til noget. Han kunne mobilisere folk, og han kunne skabe begejstring. Jeg ved ikke, hvad det præcis er, han har i sig, men under de rette omstændigheder kunne han give den hele armen.

Villy Søvndal må have gjort sig mange tanker siden sin entre i Folketinget i 1994. Fremover skal tankerne gøres uden for Christiansborgs mure.