Fattigdom i Danmark plager enhver regering

Fattigdomsdiskussionen er et effektivt våben for en opposition og en dårlig sag for en regering

-- Vælgerne forventer med god grund mere af os, når det kommer til at bekæmpe fattigdom og sociale problemer, end de forventer af VKO-regeringen, siger Mette Frederiksen (S). -
-- Vælgerne forventer med god grund mere af os, når det kommer til at bekæmpe fattigdom og sociale problemer, end de forventer af VKO-regeringen, siger Mette Frederiksen (S). -. Foto: Gitte Sofie Hansen. Denmark.

I foråret 2001 anklagede Venstre den socialdemokratisk ledede regering for at gøre de fattige fattigere. I dag er situationen den omvendte.

Mekanismen er, at oppositionen bruger fattigdomsdiskussionen til at ramme regeringen på én af dens tungeste opgaver og ét af dens ømmeste punkter.

Dette våben får ekstra kraft, hvis Socialdemokraterne og oppositionen krav om en officiel fattigdomsgrænse i Danmark gennemføres. Den vil de bruge som en målestok for regeringens sociale indsats. Men en borgerlig opposition kan vende grænsen mod en socialdemokratisk ledet regering særlig effektivt, fordi de fattiges sag traditionelt er Socialdemokraternes hjertesag.

– En fattigdomsgrænse vil kunne være endnu farligere for en socialdemokratisk regering, fordi andre vil kunne lege med tal, der vil vise, at en socialdemokratisk regering har skabt flere fattige, siger Peter Munk Christiansen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Det var netop tilfældet tilbage i 2001. Venstres politisk-økonomiske afdeling bestilt dengang et notat hos kultursociologen Eyvind Vesselbo, der samme år blev valgt ind i Folketinget for Venstre. I notatet konkluderede Vesselbo blandt andet, at "de fattige er blevet fattigere i den periode, hvor Socialdemokraterne har været i regering i 90'erne."

Oppositionens leder, Anders Fogh Rasmussen, hævdede også efterfølgende, at "der er blevet en større økonomisk ulighed i det danske samfund."

Socialdemokraternes socialordfører, Mette Frederiksen, medgiver, at fattigdomsgrænsen kan blive noget af en boomerang for partiet.

– Vælgerne forventer med god grund mere af os, når det kommer til at bekæmpe fattigdom og sociale problemer, end de forventer af VKO-regeringen, siger Mette Frederiksen og tilføjer, at det kan være en positiv ting.

– Det vil tvinge en kommende socialdemokratisk ledet regering til at få løst problemerne med fattigdom.

På spørgsmålet om, hvorvidt Mette Frederiksen ærgrer sig over, at Socialdemokraterne ikke indførte en fattigdomsgrænse under regeringsperioderne 1993-2001, indvender hun, at det er nemt at være bagklog, og det var inden hendes tid i Folketinget.

– Men jeg ærgrer mig over det på den måde, at havde vi indført en fattigdomsgrænse allerede dengang, så er jeg sikker på, at fattigdomsproblemet havde været mindre i dag, siger Mette Frederiksen.

beck@kristeligt-dagblad.dk