Fejrer muslimerne jul?

I visse muslimske lande fejres julemanden, og muslimske børn får over hele verden også gaver i december i år. Alligevel har ingen af delene noget at gøre med den danske jul

Selvom man nogle steder fejrer julemanden, har det intet at gøre med dansk jul. Arkivfoto.
Selvom man nogle steder fejrer julemanden, har det intet at gøre med dansk jul. Arkivfoto. Foto: Mathias Svold/ritzau

Der er ikke noget, der hedder muslimsk jul. Selvom Jesus ifølge islam er en vigtig profet, fejrer muslimerne ikke hans fødselsdag. De fejrer til gengæld afslutningen på fastemåneden Ramadan, og den fest har flere lighedstegn med den danske jul. Men religiøst har de intet med hinanden at gøre.

Eid al-Fitr kaldes festen. Da ramadanen forskydes knap to uger hvert år, har begivenheden ikke en fast dato. Festens indhold varierer efter kulturel praksis, men typisk markeres dagen ved fælles bøn i moskeen og efterfølgende familiebesøg med gaver til de mindst børn.

Til fejringen tilberedes en række kulinariske retter. Men det, man fejrer, er ikke blot, at man nu igen må spise. Man fejrer afslutningen på den vigtigste religiøse periode i islam, hvor selv børn helt ned til 1. klasse med største alvor gør troen nærværende og højtidelig gennem faste og bøn. Religion spiller således en langt større rolle i Eid-festen end i den typiske danske juleaften.

I enkelte muslimske lande, blandt andet Tyrkiet, fejrer man desuden Sankt Nikolaus, som er den helgen, den danske julemand udspringer fra. Det sker med en tredages fest i byen Demre. For tyrkerne har Sankt Nikolaus dog intet med julen at gøre, men er en historisk figur, nemlig en biskop fra 300-tallet, der blev berømt for at være god ved mennesker, især børn.